Juan Carlos bood geld om aanklacht tegen prinses Cristina in te trekken

door admin
Juan Carlos bood geld om aanklacht tegen prinses Cristina in te trekken

Juan Carlos zou dit via een tussenpersoon hebben laten communiceren aan Miguel Bernad, de voorzitter van Manos Limpias. Manos Limpias is een soort vakbond die oorspronkelijk werd opgericht om de belangen te dienen van ambtenaren in dienst bij Spaanse overheidsinstellingen. Naar eigen zeggen strijdt de instelling tegen corruptie. In die hoedanigheid vormde Manos Limpias de enige aanklager van prinses Cristina in de zaak Nóos, waarin zij wordt verdacht van twee fiscale delicten. De groep eist 8 jaar gevangenisstraf tegen de prinses.

De tussenpersoon die het aanbod voor de koning deed zou de markies van Mondéjar zijn geweest. Deze Iñigo Cotoner de Martos zou het voorstel hebben gedaan aan Miguel Bernad. Bernad zit op dit moment in de gevangenis. Hij werd in april gearresteerd op verdenking van chantage van de Spaanse prinses. In ruil voor 3 miljoen euro zou hij de aanklacht uit monde van Manos Limpias tegen de prinses laten vallen. 

Geluidsopname

Nu blijkt uit een geluidsopname die in handen van de Spaanse krant El Mundo terecht is gekomen, dat het wellicht anders ging. In deze geluidsopname van december is een gesprek te horen tussen Miguel Bernad en de advocate Virginia López Negrete. Negrete trad op als advocaat van Manos Limpias in de zaak Nóos. Bernad vertelt Negrete over het bod dat hij kreeg van de markies. 

‘Klootzakken’

Twee miljoen euro in cash plus gemaakte kosten voor de rechtszaak en betalingen van de daarbij betrokken personen. Zo zou er geen enkel spoor ontstaan. Negrete reageert met een ‘ronduit nee’. Later in het gesprek gebruikt ze nog enkele krachttermen als ‘het zijn ook hijos de puta‘ en ‘wat een klootzakken’ en ‘ze kennen geen schaamte, ze willen ons het zwijgen opleggen met 2 miljoen euro’.

Volgens El Mundo heeft de markies niet willen reageren. Ook de eigenaar van de bar waar de ontmoeting tussen Bernad en Negrete plaats zou hebben gevonden, zegt zich daar niet specifiek iets van te kunnen herinneren.

Op 22 juni was de laatste dag in het proces in Palma de Mallorca. In totaal waren er 61 sessies verdeeld over 164 dagen tussen 11 januari en 22 juni. Nu is het aan de rechter om te oordelen. De verdediging van de zus van de Spaanse koning heeft er alles aan gedaan om haar onschuld aan te tonen met argumenten als dat ze niets van de zaken van haar man af zou hebben geweten. Ze ondertekende wel eens iets omdat hij dat haar vroeg, maar ze vertrouwde volledig op haar man, dus vroeg nergens naar. 

Uitspraak zaak Nóos

De hoofdverdachten in de zaak Nóos zijn Cristina’s echtgenoot Iñaki Urdangarín en zijn voormalige zakenpartner Diego Torres. Tegen de eerste wordt 19,5 jaar cel geëist en Torres hangt 16,5 jaar boven het hoofd. Samen zouden zij verantwoordelijk zijn geweest voor het verduisteren en wegsluizen van 6,2 miljoen euro aan publiek geld, dat ze ontvingen voor diensten die ze nooit uitvoerden. Cristina zou zijdelings het verduisterde geld via het andere bedrijf Aizoon, dat op haar naam en die van haar man stond, hebben gebruikt voor privé-uitgaven. Naar verwachting zal er pas eind dit jaar een uitspraak komen.

Dit vind je misschien ook leuk