Bijzondere expositie van werk van Miró in Madrid

door admin
Bijzondere expositie van werk van Miró in Madrid

Vijf Spaanse erfgenamen leenden voor deze expositie 65 werken van de Catalaanse kunstenaar Miró uit aan de kunststichting van de Spaanse verzekeraar MAPFRE. De bijzondere collectie komt in een nieuwe ruimte in het hoofdkantoor te hangen en blijft in elk geval de komende vijf jaar te bezichtigen. De kans is echter groot dat het een permanente collectie zal worden.

Erven Miró

Joan Puyet Miró, kleinzoon van de kunstenaar en ook woordvoerder van de erven Miró, is van mening dat zijn grootvader blij zou zijn met het feit dat een deel van zijn oeuvre in Madrid wordt tentoongesteld. Volgens Puyet was Miró een trotse Catalaan maar ook een trotse Spanjaard, die Spanje als één land zag en niet als een geheel van individuele regio’s. De erfgenamen hebben ook schilderijen van de Catalaanse kunstenaar geleend aan verschillende musea in Barcelona en in Palma de Mallorca.

Onbekend werk

Het grootste deel van de nu getoonde collectie is nog nooit eerder aan het publiek vertoond. Puyet wil niet zeggen wie de eigenaren van de schilderijen zijn. Hun enige wens is het werk van Miró onder de aandacht te brengen. Ze hebben het mogelijk gemaakt dat de schilderijen in deze collectie geruild kunnen worden met andere kunstwerken. Zo kan het relatief onbekende werk van Miró ook buiten Spanje worden getoond.

Nieuwe visie

Volgens Robert Lubart Messeri, een Miró-expert, zijn de schilderijen in Madrid een voorbeeld van Miró’s laatste schilderperiode. De doeken zijn erg rauw en brutaal en geven een nieuwe visie weer van de Catalaan. De tentoonstelling is verspreid over twee verdiepingen in het gebouw en opgesplitst in vijf delen. Het eerste deel gaat over de relatie tussen Miró en Calder, met onder meer een een 3D-portret van Miró uitgevoerd met staaldraad. Calder is een zeer bekende Amerikaanse beeldhouder

Tweede collectie

De tweede collectie heet ‘El signo y el gesto’ (het teken en het gebaar) en toont werken uit een eerdere periode van Miró. Er is een schilderij getiteld ‘La mujer española’ (1972) (De Spaanse vrouw) en gemaakt is in de oude traditie van de Europese informele schilderkunst. Dit was een artistieke beweging die alle abstracte trends uit Frankrijk en de rest van Europa na de Tweede Wereldoorlog volgde. Het materiaal dat hier domineert is jute, karton of canvas zonder lijst. Miró schilderde in deze periode vooral vrouwen, vogels en sterren.

Gedurfde stijl

Het laatste gedeelte van de tentoonstelling toont voornamelijk monsters en verschillende personages geschilderd op doeken, waarin ook gescheurde stof of geplakte structuren zijn verwerkt. Deze doeken geven inzicht in de gedurfde stijl van Miró die ook veel heeft betekend voor het surrealisme. Bezoek Espacio Miró in de Salas Fundación MAPFRE Recoletos aan de Paseo de Recoletos 23 te Madrid.

Dit vind je misschien ook leuk