Europa’s eerste onderwatermuseum geopend op Lanzarote

door admin
Europa's eerste onderwatermuseum geopend op Lanzarote

In totaal vierhonder sculpturen van de Britse kunstenaar Jason de Caires zijn op de zeebodem in de baai Las Coloradas te bewonderen. De Caires maakte eerder sculpturen voor onderwatermusea in het Mexicaanse Cancun en in Grenada in West Indië. Het museum in Grenada was het eerste in zijn soort en werd als zodanig door National Geographic bijgeschreven in de top 25 van wereldwonderen.

Dialoog tussen kunst en natuur

Het duurde twee jaar om Museo del Atlántico gereed te krijgen. Met de collectie beogen de initiatiefnemers ‘een krachtige dialoog te creëren tussen kunst en natuur’. Zoals gebruikelijk bij de opening van een museum werd ook hier een lint doorgeknipt. Kunstenaar De Caires daalde daartoe samen met de president van de regio, Pedro San Ginés af in duikpak om deze eervolle taak uit te voeren.

Veelzijdige sculpturen

Vanaf nu kunnen duikers, zwemmers of boten met een transparante bodem genieten van de veelzijdige sculpturen die onder meer lokale bewoners verbeelden, figuren die symbool staan voor maatschappelijke kwesties als de vluchtelingenproblematiek of symbolische weergaven van de tijd waarin we leven of hebben geleefd. Zo is er een koppel te zien dat een selfie maakt.

Toeristische trekpleister

Volgens de initiatiefnemers is het een historisch moment, omdat de deur naar de oceaan met de opening van het bijzondere museum is opengezet. Men hoopt dat de unieke collectie de positie als toeristische bestemming zal verstevigen en Lanzarote sterker en concurrerender maakt ten opzichte van andere toeristische eilanden in de buurt.

Symbool  

Het Museo del Atlántico heeft een oppervlakte van ongeveer 2.500 vierkante meter. De lokale overheid gaf er 700.000 euro aan uit. Volgens de kunstenaar zullen de sculpturen planten en onderwaterdieren aantrekken, zodat ze uiteindelijk symbool zullen staan voor de relatie tussen mens en natuur.

Dit vind je misschien ook leuk