Belangrijk Picasso-jaar in Spaanse musea

door admin
Belangrijk Picasso-jaar in Spaanse musea

Daarbij is het dit jaar precies 25 jaar geleden dat ‘Guernica’ aankwam bij het prestigieuze museum in de Spaanse hoofdstad. De expositie ‘Piedad y Terror en Picasso. El Camino a Guernica’, zal 150 werken bevatten van Picasso die afkomstig zijn uit onder andere het Centre Pompidou en het Picasso museum in Parijs, Het Tate Modern in Londen, het MoMa en het Metropolitan in New York.

Piasso schilderde Guernica naar aanleiding van het bombardement door de fascisten van Franco in de Spaanse burgeroorlog op het gelijknamige Baskische dorpje in april 1937. Het schilderij is enorm (3,49 m hoog en 7,76 m breed) en wordt gezien als een van de meest indrukwekkende en controversiële werken van Picasso.

De expositie is te zien vanaf 4 april en focust zich op de evolutie van het werk van de schilder tussen het einde van de jaren twintig en het midden van de jaren veertig van de vorige eeuw. Een periode waarin de schilder een radicale wijziging doorvoerde in zijn werk.

Barcelona

Ook in Barcelona is werk van Picasso te zien in het gelijknamige museum vanaf 17 maart. ‘Retratos’ is in samenwerking met de National Portrait Gallery in Londen samengesteld. Dezelfde expositie was al te zien in de Londense pinacotheek en geeft het belang aan van portretten en karikaturen in het werk van de schilder uit Málaga.

Thyssen-Bornemisza Madrid

Het Thyssen Museum in Madrid organiseert eveneens een eerbetoon aan Picasso met de expositie ‘Picasso / Lautrec’. Deze gaat in op de relatie tussen zijn vroegere werk met dat van de Franse schilder Henri de Toulouse- Lautrec uit de eerste jaren van de twintigste eeuw. Werk dat wordt gedomineerd door stedelijke gebieden bij nacht.

Dit vind je misschien ook leuk