Honderden vluchtelingen bereiken Ceuta bij twee massale bestormingen

door admin
Honderden vluchtelingen bereiken Ceuta bij twee massale bestormingen

Bijde eerste poging die vrijdagochtendvroeg plaatsvond raakten een paar mensen gewond, zo meldden de politie en hulpdiensten. Ook raakten er enkele personen van de veiligheidsdiensten en grenswacht gewond. Men schat dat circa vijfhonderd vluchtelingen zijn geslaagd Ceuta te bereiken.

De lokale televisiezender Ceuta tv zond beelden uit van euforische migranten die door de straten van de Spaanse enclave wandelden en hun vreugde over het bereiken van de Europese Unie uitten. ‘Ik hou van jou Mama, lang leve Spanje’, schreeuwde een jonge Afrikaan die zichzelf had gewikkeld in een blauwe EU vlag. ‘Vrijheid, vrijheid’, schreeuwde een ander.

Tweede bestorming

Maandagochtend volgde de tweede bestorming van de grens. Nu lukte het ruim driehonderd immigranten een voet op Spaase bodem te zetten. Bij deze tweede poging in enkele dagen raakten elf mensen gewond. Drie hadden botbreuken en de rest had andere lichte verwondingen opgelopen.

De laatste massale poging vond plaats met oud en nieuw. Ruim duizend personen probeerden over de dubbele, zes meter hoge en acht kilometer lange hekken te klimmen. Bij de schermutselingen die ontstonden tussen agenten en immigranten raakte een politieagent een oog kwijt.

Historisch laag getal

Volgens Frontur, de Europese dienst voor grensbewaking, kwamen er in heel 2016 duizend vluchtelingen via Ceuta en Melilla Europa binnen. Dat was een historisch laag getal. Die trend lijkt met deze twee massale en relatief succesvolle pogingen te zijn gekeerd.

De grensbewaking ter plaatse heeft een zware taak om alle vluchtelingen tegen te houden die over de hekken klimmen, via de zee al zwemmend Spaans grondgebied pogen te bereiken of de grens trachten over te steken verstopt in auto’s en vrachtwagens.

Discussie tussen Marokko en Europa

De succesvolle pogingen komen precies terwijl Marokko en Europa in discussie zijn over de interpretatie van een vrijhandelsverdrag op het gebied van landbouw en visserij. De beledigde Marokkaanse overheid suggereerde op 7 februari nog dat het niet toegeven aan de zin van de Marokkanen kon leiden tot ‘een nieuwe instroom van migranten’ richting Europa. 

Migratie als chantagemiddel

In het Nederlandse actualiteitenprogramma Nieuwsuur vertelde de Spaanse onderzoeksjournalist Nicolas Castellano nog dat Marokko migratie gebruikt als chantagemiddel. Het land eist hulp, krijgt het dat niet dan dreigt Marokko met ‘instabiliteit en daarmee terrorisme, migratie en conflicten’, aldus Castellano tegen NOS. Castellano noemde als voorbeeld een incident uit 2014. Per abuis werd het schip waar de Marokkaanse koning op zat aangehouden door een patrouilleboot. Vlak daarna arriveerden 1.200 migranten in rubberbootjes op de Spaanse kust. Sinds het Europese Hof in december Marokko op de vingers tikte, komen er weer dagelijks asielzoekers vanuit Marokko aan in Spanje. Iets ongebruikelijks in de wintermaanden.

Dit vind je misschien ook leuk