Spanjaarden massaal de straat op voor vluchtelingen

door admin
Spanjaarden massaal de straat op voor vluchtelingen

Om vier uur ’s middags hadden zich al tienduizenden mensen verzameld in het centrum van Barcelona met spandoeken in het Catalaans, Spaans en Engels met leuzen als: ‘Catalonië, gastvrij land’, ‘Genoeg excuses, heet ze welkom ’ en ’Grenzen open’. Zij aan zij liepen mannen, vrouwen, vluchtelingen, jongeren en ouderen met overwegend blauwe spandoeken richting de kust, die volgens de organisatie Casa Nostra Casa Vostra ( Ons Huis, Jullie Huis) symbool staat voor de duizenden vluchtelingen die verdronken voordat ze het veilige vasteland bereikt hadden.

Performance

Bij het strand werd vervolgens een performance opgevoerd rond op het strand liggende zwemvesten. Vluchtelingenhulporganisatie Proactiva Open Arms gaf een reddingswerk-demonstratie en er was muziek.

Niet nagekomen afspraken

Spanje heeft de afgelopen tijd, net als veel andere Europese landen, minder vluchtelingen opgenomen dan was afgesproken. Van de in 2015 beloofde zestienduizend op te nemen vluchtelingen, heeft Spanje er pas duizend toegelaten. De organisatoren van de demonstratie eist niet alleen van de Spaanse regering, maar ook van de EU dat de grenzen voor asielzoekers volgens de afspraak opengaan. Het door Casa Nostra Casa Vostra opgestelde manifest is inmiddels door bijna 70.000 mensen ondertekend.

Catalaanse partijen eensgezind

Alle Catalaanse politieke partijen, met uitzondering van de PP, steunden de demonstratie of namen eraan deel. Ook  waren er meerdere vakbonden, sociale organisaties en NGO’s vertegenwoordigd. De Catalaanse politiek was eensgezind. Kopstukken van diverse partijen riepen Madrid en Brussel op meer vluchtelingen op te vangen. 

Zo verklaarde de partijleider van de sociaaldemocratische partij PSC dat veel westerse landen medeverantwoordelijk zijn voor de crisis door verkeerde politieke keuzes en daarom nu niet de andere kant op mogen kijken. De woordvoerder van de linkse partij ERC onderstreepte dat Catalonië het land voor iedereen moet zijn. Volgens een parlementslid van de anti-nationalistische partij Ciutadans konden ook de C’s niet ontbreken bij deze demonstratie. ‘De EU moet laten zien dat de Europese landen een eenheid vormen in waarden en solidariteit.’ Een afgevaardigde van de linkse partij CUP wees erop dat deze demonstratie een blijk was van de diepe verontwaardiging over de passiviteit en onachtzaamheid van de overheid waardoor 5.000 vluchtelingen verdronken in de Middellandse Zee. ‘Dat de centrale regering faalt, is geen excuus voor de Catalaanse regering. Desnoods negeren we de regels. Geen wet of EU kan ons beletten onze morele verplichtingen na te komen en vluchtelingen op te vangen.’ De partijleider van de Catalaanse afdeling van de vakbond CCOO vond dat Europa mensen die oorlog en ellende ontvluchten met open armen moet ontvangen. De voorzitter van Òmnium Cultural, een culturele stichting die werkt aan de bevordering en de normalisering van de Catalaanse taal en cultuur, benadrukte dat de Catalanen hebben laten zien dat ze solidair en gastvrij zijn. ‘Daarom willen we een eigen staat, omdat we denken dat we het beter kunnen.’

Dit vind je misschien ook leuk