Raadselachtige traditie van Semana Santa in Málaga ontrafeld

door admin
Raadselachtige traditie van Semana Santa in Málaga ontrafeld

De beelden van de heilige Maagd Maria en van Jezus worden opgepoetst, Malagueños hangen de zo typische bordeauxrode doeken aan hun balkons, langs de hoofdroute in het centrum worden de tribunes opgebouwd en de stoeltjes uitgeklapt. Tot Paaszondag vinden er dagelijks, behalve op zaterdag urenlange processies plaats en bestaat het centrum van Málaga uit enkel mensenmassa, bezwerende klanken en de bedwelmende lucht van wierook.

Gevangene vrij

De Nederlandse schrijfster Mariët Meester raakte heel erg door dit religieuze feest gefascineerd toen zij tijdens een tocht per ezel van Sevilla naar Granada hoorde dat er elk jaar tijdens een van de processies een gevangene uit de provinciale staatsgevangenis wordt vrijgelaten. Die gevangene blijft anoniem en is alleen met een zwarte doek over zijn hoofd te zien op de dag van zijn vrijlating in een processie.

Verlangen naar menselijkheid

Om de achtergrond van deze raadselachtige traditie te ontrafelen, vestigt Mariët zich in Málaga, waar ze vijftien maanden woonde en waar ze vanaf de Plaza de los Cristos, midden tussen de gitanos (zigeuners) het leven in Andalusië schetst. Haar boek De Tribune van de Armen gaat over een eeuwenoud en uniek gebruik, over het zoeken naar troost in de roes van de nacht, maar vooral over het verlangen naar menselijkheid. Het is een beeldend, beschouwend en persoonlijk boek geworden. Dat laatste heeft ook te maken met het feit dat Mariët Meester zelf opgroeide in het gevangenisdorp Veenhuizen, waarover ze eerder het boek Hollands Siberië schreef.

Presentatie

De Tribune van de Armen werd op donderdag 6 april gepresenteerd in de Athenaeum boekhandel in Amsterdam. Het eerste exemplaar werd uitgereikt aan Hans Maarten van den Brink, auteur van verschillende boeken over Spanje. Zie voor de boektrailer de video op deze pagina.

Dit vind je misschien ook leuk