Opgebaarde Picasso als protest tegen massatoerisme in Malaga

door admin
Opgebaarde Picasso als protest tegen massatoerisme in Malaga

Merino kwam al eerder met spraakmakende kunstwerken. Zo maakte hij ook een installatie van een opgebaarde generaal Franco in een koelkast, Osama bin Laden als discoganger en Fidel Castro als zombi. De installatie van de opgebaarde Picasso is tot 28 juli te zien in het gebouw van de Alliance Française in Malaga.

Kritische reflectie

Het opgebaarde lichaam van Pablo Picasso is een ‘kritische reflectie’ op het opkomende massatoerisme in Malaga, de Spaanse stad waar het toerisme de laatste jaren het hardst gegroeid is. Het feit dat de beroemde schilder hier werd geboren is een belangrijke reden voor toeristen om naar Malaga te komen. “Dit toeristische motief zal goed zijn voor bepaalde mensen, maar niet voor ons” aldus Merino, die van mening is dat groei niet alleen om het groeien moet gaan. De groei van het toerisme gaat ongecontroleerd door en gaat ten koste van de belangen van de inwoners binnen en buiten het centrum van de stad.

Levensechte Picasso

Merino heeft zijn uiterst realistische Picasso gemaakt van siliconen, polyester, glasvezels polyurethaan en mensenhaar. Hij heeft hem gekleed met het kenmerkende blauw-wit gestreepte T-shirt, witte broek en donkere schoenen. “Zo wil de toerist Picasso zien” zegt Merino. Voor het opgebaarde lichaam staat een marmeren bordje met in het Frans de tekst: “Hier rust onze geliefde PABLO PICASSO. 1881-1973. We missen je”. Picasso werd weliswaar geboren in Malaga, maar verliet de stad al op jonge leeftijd en keerde er daarna ook niet meer naar terug. Hij stierf in het Franse Mougins en ligt begraven in de tuin van zijn kasteel in Vauvenargues.

‘Toeristische attractie’

Voor de ingang van de rouwkapel hangt een zwart gordijn en een zwart veiligheidskoord houdt het kijkende publiek op afstand van het kunstwerk. Ter satire zijn er ansichtkaarten en koelkastmagneten te koop, plus een folder in de kleuren van de Franse vlag met de belangrijkste plekken in de stad waarmee Picasso verbonden was. Een “echte” toeristische attractie. De folder belooft een “spectaculaire belevenis” en een “aangrijpende toer voor het hele gezin, van geboorte tot aan Picasso’s dood, zonder Malaga ook maar te verlaten”.

Picasso was veel meer dat

Ongeveer een jaar lang werkte Merino aan zijn “humoristische” Picasso-sculptuur. Toch is de boodschap die hij wil overbrengen uiterst serieus. “Het massatoerisme vindt overal op de wereld plaats, maar in Malaga heeft het een te grote impact” zegt Javier Hirschfeld, die meewerkte aan het kunstwerk. Merino benadrukt dat de ‘massificering’ in de stad aan de Costa del Sol hard op weg is om net zo’n groot probleem te worden als het massatoerisme in Barcelona. “Picasso wordt ingezet om toeristen de stad te laten ontdekken. Maar waarom? Picasso was veel meer dan dat. Er worden populaire elementen gebruikt die alleen goed zijn voor de toeristische industrie”, aldus de kunstenaar.

Dit vind je misschien ook leuk