Vejer voorbeeld voor Andalusië met uitgebalanceerde toerisme-mix

door admin
Vejer voorbeeld voor Andalusië met uitgebalanceerde toerisme-mix

Zij zijn op zoek naar het geheim achter de aantrekkingskracht van het dorp, dat een ideale mix voor toerisme heeft ontwikkeld en het hele jaar door geliefd is bij bezoekers. De zomernachten in augustus zijn aangenaam en gezellig in Vejer de la Frontera. Twee weken lang viert één van de mooiste dorpen van Spanje de ‘Velada’, een dorpsfeest rond de beschermheilige La Virgen de la Oliva, de Heilige Maagd der Olijven. Op 10 augustus is haar beeld in processie de berg op gedragen en vanaf die dag is er iedere avond een aanleiding of evenement om de berg op te komen. Met name voor gezinnen met kinderen, want de gemeente heeft bewust gekozen voor een bepaalde doelgroep, ook tijdens deze Feria.

Op de kleinschalige kermis hebben alleen attracties voor jonge kinderen een vergunning gekregen. Op de botsauto’s na, die aan het einde van de kermis zijn opgesteld – waar de harde muziek anderen niet stoort. De tijdelijke chiringuito, houten bar, in het park naast de kermis serveert naast cocktails ook waterijsjes en heeft tussen de loungebanken schommels opgehangen. Terwijl er vanaf het terras zicht is op het speeltuintje, dat iets lager ligt. De ideale plek om even bij te komen na een rondje over de kermis.

Daarna stromen de families soepel door naar de onlangs opnieuw bestrate, brede boulevard, die deze weken is afgesloten voor verkeer. De terrassen staan uit en zitten vol, maar zijn gehouden aan strikte afmetingen, zodat er meer dan genoeg ruimte is voor de met kinderwagens flanerende families. Op de boulevard is voortdurend iets te zien of te doen: live-optredens van gitaristen en zangers, gratis workshops salsa-dansen of een expositie van lokale kunstenaars.

Even verderop is het iedere avond feest op het podium dat staat opgesteld op het prachtige Plaza de España. Niet met stampende rockbands, maar met optredens van de flamenco-dansscholen uit het dorp, volkszangers en cover-bands. Met als uitzondering het grote festival voor en door jongeren uit Vejer: Vejer Moving, een spetterende nacht vol muziek, dans en optredens in de buurt van de oude stadsmuren.

De Velada is een voorbeeld van hoe Vejer probeert het dorp voor toeristen aantrekkelijk te houden, zonder onder de voet te worden gelopen. Want de smalle, bij vlagen steile en slingerende straatjes verdragen geen grote aantallen bezoekers. Zodra het aantal bezoekers teveel dreigt te worden, grijpt de gemeente in. Zo is de Noche de las Velas, de drukbezochte Nacht van de Kaarsen met een sprookjesachtig mooi verlicht centrum al verplaatst naar de maand juni. Het dorp kon simpelweg de grote stroom bezoekers niet verwerken in het hoogseizoen. 

Door ook andere evenementen buiten de zomermaanden om te programmeren, weet Vejer het hele jaar door bezoekers te trekken. Zoals de jaarlijkse modeshow van flamencojurken, op de patio van het van oorsprong Arabische kasteel uit de 6e eeuw n.C. Of de traditionele open dagen voor de vele betoverend mooie patio’s die het dorp rijk is, aangevuld met een tapas-route.

Het Oficina de Turismo, de VVV, speelt ook een belangrijke rol in de ‘beheersing’van het toerisme in Vejer. De openingstijden zijn een jaar geleden verruimd, er zijn extra krachten aangenomen en dagelijks begeleiden gidsen groepen bezoekers in het Spaans, Duits en Engels door het historische centrum. In de maand juli van dit jaar bezochten alleen al ruim 13.000 mensen de VVV, waarvan het aandeel buitenlandse toeristen jaarlijks toeneemt, in 2017 zo’n 5 procent.

Geen slechte cijfers voor een dorp met 12.000 inwoners, die zich daarover dan ook niet beklagen. Het toerisme is immers uitgegroeid tot de belangrijkste werkgever, het hele jaar door. Alleen parkeren blijft een probleem in het witte bergdorp, met name in de zomermaanden. De gemeente lost dat op door het terrein voor de Feria de Abril, het dorpsfeest in april, tijdelijk als parkeerplaats in te richten. Momenteel zoekt het stadsbestuur naar een betere, permanente oplossing, zodat Vejer de la Frontera het hele jaar door bereikbaar blijft voor alle bezoekers.  

Reisgids Costa de la Luz

Onlangs verscheen het eerste Nederlandstalige reisboek over de Costa de la Luz, waarin ook veel informatie is te vinden over Vejer de la Frontera. Deze gids hoort bij de Spanje-reeks van Uitgeverij Edicola. Deze wordt ieder half jaar aangevuld met een aantal nieuwe delen. Edicola geeft bovendien een nieuw magazine ‘Por Favor’ uit en dat staat ieder kwartaal boordevol met leuke bestemmingen in Spanje, heerlijke Spaanse recepten en fragmenten uit de nieuwe reisgidsen in de Spanje-reeks. Het volgende nummer ligt begin september in de boekhandels in Nederland en Vlaanderen.

Klik op de link om Costa de la Luz, authentiek Andalusië in Cádiz te bestellen.

Dit vind je misschien ook leuk