Fitch wijst op mogelijke vastgoedbubbel in Madrid en Barcelona

door admin
Fitch wijst op mogelijke vastgoedbubbel in Madrid en Barcelona

Fitch voegt aan dat standpunt, opgetekend door de krant El Confidencial, wel toe dat men niet vreest voor een algemene vastgoedzeepbel in heel Spanje op korte termijn, vanwege de grote huizenvoorraad die nog steeds geabsorbeerd dient te worden en de beperkingen die gelden bij kredietverstrekking met betrekking tot aanschaf van huizen.

Volgens taxatiebureau Tinsa zijn de prijzen voor woningen in de afgelopen twaalf maanden in Barcelona gestegen met 20,6 procent en in Madrid met 15,5 procent.  Dit zijn prijsstijgingen die voor het laatst werden gezien in de jaren voorafgaand aan de crisis veroorzaakt door het instorten van de huizenmarkt.

Dinsdag publiceerde Tinsa een analyse van de woningsector in Spanje waarin het wees op bubbels al evident zijn met betrekking tot vastgoed op gewilde locaties. Het bedrijf wijst erop hoe een sterke vraag en een beperkt aanbod in Barcelona en Madrid zorgen voor enorme ‘onhoudbare’ stijgingen van de prijzen op die locaties.

De prijsstijgingen van tussen 15 en 35 procent gelden alleen voor de belangrijkste en duurste wijken in beide steden. De grote vraag naar woningen wordt gedomineerd door buitenlandse investeerders die op zoek zijn naar waardevermeerdering van activa en huuropbrengsten. Fitch gelooft echter niet dat de ontwikkelingen in deze specifieke gebieden op korte termijn zullen doorslaan naar de vastgoedmarkt in het algemeen.

Volgens Fitch is het ‘hoogst onwaarschijnlijk’ dat problemen in de vastgoedmarkt verbonden zijn met het economisch herstel. Het kredietbureau voorziet dat de gemiddelde verkoopkortingen op door banken teruggenomen vastgoed hoog blijven en ook stabiel de komende jaren. Deze situatie zal voortduren zolang als de financiële sector doorgaat met het verkopen van de huizenvoorraad op aanvraag van kopers die staan op hoge kortingen bij de aanschaf van dit type woningen in bezit van de banken. Die kortingen lopen gemiddeld op tot gemiddeld 60 procent van de oorspronkelijke waarde.

Aan de andere kant wijst Fitch erop dat toegang tot huisvesting gecompliceerd blijft omdat de stijging van de index van huizenprijzen die van salarisaanpassingen overtreft. De capaciteit van gezinnen om een woning te kunnen kopen vermindert. Ook als gevolg van de arbeidsmarkt met veel tijdelijke en slechtbetaalde banen. 

In geval van Barcelona moet erbij wel gemeld worden dat vastgoedkantoor Engel & Völkers Barcelona erop wijst dat de stijging van de huizenprijzen als gevolg van de politieke onzekerheid in Catalonië in Barcelona is afgeremd tot 4 procent. Investeerders stellen aankoopbeslissingen uit in afwachting van nieuwe ontwikkelingen. In juni stegen de woningprijzen in Catalonië als geheel nog met 11,3 procent, in juli met 12 procent, in augustus met 11,6 procent en in september met 10,6 procent. In oktober daalde dat met bijna de helft tot 6,1 procent.

Dit vind je misschien ook leuk