Steeds minder briefjes van 500 euro in omloop in Spanje

door admin
Steeds minder briefjes van 500 euro in omloop in Spanje

Het totaal aantal in omloop zijnde bankbiljetten van 500 euro bevindt zich nu op het niveau van 2003. Dit meldt de Spaanse Centrale Bank in een dinsdag in een persbericht, naar aanleiding van de beslissing van de regeringsraad van de Europese Centrale Bank begin mei om vanaf eind 2018 geen biljetten van 500 euro meer te produceren. Wel blijft het briefje van 500 euro gewoon een geldig betaalmiddel.

De beslissing is genomen op basis van de toenemende bezorgdheid in de publieke opinie over het feit dat biljetten van 500 euro vooral gebruikt worden bij illegale en criminele activiteiten, zoals de corruptie of de financiering van het terrorisme. 

Het gebruik van biljetten van 50 euro is echter toegenomen in oktober met in totaal 1.045 miljoen briefjes van 50 in omloop. Dat is 19 miljoen euro meer dan de maand ervoor. Bovendien gaat het hier om een toename van 8,5 procent op jaarbasis. 

In het gebruik van biljetten van 200 euro wijzigt niet veel. Hiervan zijn er 10 miljoen in omloop. Dat is hetzelfde aantal als een jaar geleden.

Dit vind je misschien ook leuk