Massaclaims tegen Facebook uit Spanje, België, Italië en Portugal

door admin
Massaclaims tegen Facebook uit Spanje, België, Italië en Portugal

Zonder hun instemming werden de gegevens van ruim 87 miljoen gebruikers van Facebook, waaronder ook miljoenen Europeanen, zonder hun toestemming gedeeld met Cambridge Analytica. De consumentenorganisaties uit de vier bovengenoemde landen bundelen hun krachten in een groepsvordering names alle gebruikers.

De Spaanse vereniging voor de bescherming en verdediging van consumentenbelangen OCU meldt dat ‘een correcte vergoeding voor het gebruik van de privégegevens op zijn plaats is’. ‘Wanneer hun gegevens onwettelijk worden gebruikt, moeten gebruikers schadeloos worden gesteld. De verontschuldigingen van Mark Zuckerberg volstaan niet. Consumenten zijn geen marionetten waarmee Facebook kan doen wat het wil. Ondertussen lijkt dit schandaal nog maar het topje van de ijsberg te zijn’, zo meldt OCU op haar website.

De 200 euro die als schadevergoeding wordt geëist is een minimale schatting van de door Facebookgebruikers geleden schade’, aldus OCU. De vordering staat open voor iedereen die mee wil doen en vertegenwoordigt in principe alle gebruikers van Facebook. Dat zijn er alleen al in Spanje 26 miljoen.

Facebook liet vorige week in het Europees parlement weten dat het niet van plan is om gebruikers van wie informatie door Cambridge Analytica is gebruikt te compenseren. De gezamenlijk opererende consumentenorganisaties vinden dat het nu tijd is ‘om een lijn te trekken’. 

Dit vind je misschien ook leuk