Waarde grondverkoop in Spanje stijgt tot recordhoogte

door admin
Waarde grondverkoop in Spanje stijgt tot recordhoogte

Volgens de laatste gegevens van het Spaanse ministerie van Verkeer en Waterstaat is in de periode van april 2017 tot maart 2018 de waarde van de totale verkoop van grond gestegen tot  3.59 miljard euro. Dit is het hoogste bedrag over de afgelopen vijf jaar. Het aantal verkopen van grond steeg met 17,5% tot in totaal 21.255 transacties. 29,5 miljoen vierkante meter grond veranderde van eigenaar, een oppervlakte van 26% groter dan de oppervlakte ie in de voorgaande twaalf maanden werd verkocht.

Lage grondprijs

De toename van het aantal transacties is mede te wijten aan de lage grondprijs. Ook beursgenoteerde bedrijven als Neinor, Aedas en Quabit hebben bijgedragen aan de groei van de grondmarkt. Deze bedrijven springen in op de toenemende vraag naar woningen. Ondanks de versnelling van de grondmarkt blijven de grondprijzen dalen. Aan het einde van het eerste kwartaal bedroeg de gemiddelde prijs per vierkante meter van stedelijke grond 167,5 euro, 2,6% lager dan een jaar eerder.

Hoewel de gemiddelde grondprijs in stedelijke gebieden met een inwonersaantal van meer dan 50.000 inwoners het dubbele kost van het landelijk gemiddelde, 297 euro per vierkante meter, is de daling van de gemiddelde prijs groter, namelijk 7,8%.

Duurste grond

In Madrid is de grondprijs het duurst. De gemiddelde grondprijs bedroeg eind maart van dit jaar 477,8 euro per vierkante meter. Hoewel de gemiddelde landelijke prijzen zijn gedaald, is de prijs in de hoofdstad met 4,8% gestegen ten opzichte van het begin van het jaar en 10,1% ten opzichte van vorig jaar.

Op de tweede plaats met een gemiddelde van 436 euro per vierkante meter staat Barcelona. Vorig jaar stond Barcelona nog op een eerste plaats, maar ook deze stad heeft te maken met een daling van de grondprijs. 7% ten opzichte van eind 2017 en 5% in het laatste jaar.

Na Madrid en Barcelona komen de Balearen, waar de prijs voor grond gemiddeld 397 euro per vierkante meter bedraagt, gevolgd door Valencia met een gemiddeld prijs van 337,5 euro per vierkante meter.

De steden met de laagste grondprijzen zijn Albacete ( 79,5 euro per vierkante meter), Castellón (93,2 euro) en Lleida (99,7 euro).

Dit vind je misschien ook leuk