Belangrijke maatregelen van nieuwe Spaanse regering

door admin
Belangrijke maatregelen van nieuwe Spaanse regering

De stijging van de pensioenen zal met terugwerkende kracht worden toegepast. In het algemeen gaan de pensioenen omhoog met 1,6%, minima en niet-bijdragers gaan met 3% omhoog. Het salaris van ambtenaren gaat omhoog met 1,75%. Dit gebeurt met terugwerkende kracht vanaf januari. 

Vaderschapsverlof

Het vaderschapsverlof wordt verlengd tot vijf weken. Dat betekent dat nieuwbakken vaders één week extra bij hun nieuwgeborene kunnen zijn. Deze verruiming geldt alleen voor mannen die vanaf 5 juli vader zijn geworden. De verruiming van het verlof is een gevolg van het initiatief van de partijen PP en Ciudadanos. Voor ambtenaren geldt nu de mogelijkheid om de vijf weken op te nemen doorlopend op het verlof van de moeder. Vrouwen hebben in Spanje 16 weken verlof. Zo kan de baby verzekerd zijn van de aanwezigheid van vader of moeder gedurende 21 aaneengesloten weken. De maatregel geldt ook voor vaders die een kind adopteren of opvangen als pleegouder.

Btw voor culturele sector

Het was lang een strijdpunt van de Spaanse culturele sector. De btw op entreekaartjes voor theater, bioscoop en andere culturele voorstellingen moest omlaag. Deze werd in 2012 verhoogd van 10 naar 21% en gaat nu weer terug naar 10%. Met de eerdere verhoging waren Spaanse culturele producten het zwaarste belast van de hele EU. In Frankrijk is de btw 5,5% in Duitsland 7% en in Italië 10%. Of bioscoopgangers het bijvoorbeeld gaan merken dat de btw lager is door een goedkoper bioscoopkaartje is nog maar de vraag. Verschillende bioscopen gaven al aan dat de de afgelopen jaren offers hebben gebracht om de consument toch naar hun zalen te blijven trekken. Cinesa, Kinépolis en Renoir gaven wel aan vanaf donderdag de prijs van hun kaartjes te verlagen. Live-voorstellingen zoals muziek, theater, dans en circus verlaagden vorig jaar al hun entreeprijzen.

 

Gendergeweld

Voor maatregelen, opvang en behandeling van slachtoffers van gendergeweld is een bedrag van 200 miljoen euro begroot. In het nieuwe pat staan 213 maatregelen. Het geld wordt als volgt verdeeld: 80 miljoen gaat naar de centrale overheid, 100 miljoen naar de regionale regeringen en 20 miljoen wordt verdeeld onder de gemeentes. 

Verder staan er nog maatregelen in de nieuwe begroting zoals het gelijkstellen van salarissen van alle veiligheidstroepen van de staat, het verhogen van de drempel vanaf waar loonbelasting moet worden afgedragen van een jaarsalaris van 12.000 euro naar 14.000 euro bruto. De wettelijke basis van weduwenpensioenen gaat omhoog van 52% naar 56%. Belastingen worden ook verlaagd voor arbeidsinkomsten tussen 14.000 en 18.000 euro bruto per jaar en er zijn nieuwe aftrekposten voor kinderopvang of voor echtgenoten met een handicap, naast de uitbreiding van bestaande aftrekposten voor grote gezinnen met meer dan vier kinderen. 

Dit vind je misschien ook leuk