Gereduceerd starterstarief voor zelfstandigen verlengd tot twee jaar

door admin
Gereduceerd starterstarief voor zelfstandigen verlengd tot twee jaar

Zelfstandigen in Spanje betalen na de initiële periode minimaal 280 euro per maand aan de Seguridad Social. Voor dit bedrag kunnen zijn aanspraak maken op de publieke zorg, zijn ze verzekerd voor arbeidsongeschiktheid en bouwen ze pensioen op.

Om tijdens de jaren van economische crisis en hoge werkloosheid meer mensen te stimuleren voor zichzelf te beginnen heeft de centrale regering onder premier Rajoy in 2014 het starterstarief voor zelfstandigen verlaagd naar 50 euro. Nieuw geregistreerde ‘autónomos’ konden dan een half jaar lang voor eigen rekening werken voor 50 euro per maand. Na zes maanden werd dit bedrag verhoogd tot iets meer dan 100 euro, weer een half jaar later tot ruim 150 euro, waarna ze twee jaar later maandelijks het volle tarief diende af te dragen. Inmiddels geldt het lage tarief voor de eerste 12 maanden van activiteit. 

Juanma Moreno, de nieuwe president (PP) van Andalusië, wil het starterstarief van 50 euro per maand voor nieuwe zelfstandigen (autónomos) verlengen tot de eerste twee jaar. Deze week moet de maatregel in het regionale parlement worden goedgekeurd.

Volgens Moreno wil zijn regering een ‘bondgenoot’ zijn van mensen die voor hun eigen rekening werken. Hij benadrukte daarbij verdere reducties van het tarief voor vrouwen en voor jonge mensen in landelijke gebieden. Die gaan een ‘supergereduceerd tarief’ van 30 euro per maand betalen. Hiermee wil de centrumrechtse regioregering economische activiteit in het binnenland promoten en leegloop voorkomen.

Dit vind je misschien ook leuk