Spaanse regering beperkt commissies banken

door admin
Spaanse regering beperkt commissies banken

De bank kan een maximum vergoeding van drie euro per maand -36 per jaar – rekenen aan de houders van een basisrekening voor het verlenen van verschillende diensten, zoals het openen, gebruiken en afsluiten van een rekening, het storten van geld en het opnemen van contant geld bij kantoren van de bank zelf of in geldautomaten van andere financiële instellingen binnen de Europese Unie. 

Dezelfde commissiehoogte geldt ook als de klant betalingen verricht met een debetkaart of betalingen doet via internet binnen de Europese Unie of in het geval van het maken van maximaal 200 transacties per jaar binnen de EU, zoals afschrijvingen en overschrijvingen, inclusief vaste overschrijvingen. 

Het Ministerie van Economie heeft het besluit medegedeeld in het officiële staatsblad (BOE) van dinsdag 5 maart. Dit komt bij het besluit dat mensen met lage of geen inkomens gratis over een bankrekening kunnen beschikken.

Om precies te zijn kunnen banken niet meer dan 3 euro per maand in rekening brengen voor het gebruik van een betaalrekening. Dit bedrag omvat zowel de opening van een rekening, het gebruik ervan, het afsluiten van een rekening, het opnemen van geld en vele andere handelingen (maximaal 120), zoals overschrijvingen of automatische afschrijvingen.

Wanneer de 120 verrichtingen worden overschreden, mogen de commissies in jaarlijkse berekening niet hoger zijn dan de commissies die de bank voor elke verrichting zoals gebruikelijk toepast.

Deze limiet van 3 euro per maand kan om de twee jaar door de Spaanse Centrale Bank worden herzien.

Overboekingen tussen rekeningen vallen ook onder deze regel, zodat ze gratis zullen zijn.

Bij gebruikers die vanwege een laag inkomen het risico lopen op sociale uitsluiting dienen de banken gratis een rekening ter beschikking te stellen. De klant kan bovendien niet worden gedwongen andere producten of diensten te contracteren voor toegang tot de gratis rekening.

Het besluit bepaalt eveneens dat banken alle diensten en bijbehorende kenmerken die deel uitmaken van de basis betaalrekening gratis openbaar moeten maken.

Eerder vandaag publiceerden we een artikel over de enorm hoge bedragen die de zes grootste Spaanse banken vorig jaar aan commissies van klanten hebben geïnd. Het gaat om een totaal van bijna 28 miljard euro in 2018. 

Dit vind je misschien ook leuk