Brussel onderzoekt Spaanse import van fossiele energie uit Marokko

door admin
Brussel onderzoekt Spaanse import van fossiele energie uit Marokko

Gedurende vijf maanden – sinds november 2018 – werd op grootschalige wijze door Spanje elektriciteit uit Marokko gehaald die daar werd opgewekt met kolengestookte elektriciteitscentrales. Die centrales zijn vanwege hun vestiging in Marokko niet onderhevig aan de discipline van handelsheffingen op CO2 uitstoot van Europa en hebben daarom een voordelige positie wat kosten betreft ten opzichte van de Spaanse centrales. 

Volgens bestuurders van Red Eléctrica de España (REE) ligt de kwestie in handen van de Europese Commissie. Het kan ertoe leiden dat er een milieutarief of een belasting betaald moet gaan worden over de import van elektriciteit opgewekt met fossiele middelen afkomstig uit Marokko.

Binnen Spanje is de nationale commissie Markten en Mededinging (CNMC) geïnteresseerd in de transfer van energie die de volgende paradox opleverde: Spanje sluit zijn kolencentrales om de uitstoot van CO2 te reduceren, terwijl het land tegelijkertijd elektriciteit importeert die is opgewekt met diezelfde technologie. Marokko opende recent twee kolencentrales aan de andere kant van de Straat van Gibraltar.  Bovendien exporteert Spanje duurzaam opgewekte elektriciteit naar Marokko.

Vanaf 3 april vertoont de onderzeese connectie tussen Marokko en Spanje geen enkele beweging meer, zo staat te lezen op de website van  Electrical Interconnection of the Southwest of Europe (IESOE). Zowel op woensdag, donderdag als vrijdag ging er geen enkele megawatt van Marokko naar Spanje. 

De twee onderzeese interconnectiekabels die ussen Spanje en Marokko via de Straat van Gibraltar bestaan zouden vrijwel uitsluitend hebben gediend om overtollige elektriciteit uit het zuiden van Spanje naar Marokko te transporteren (2017: 5.690 GWh, 2018: 3.515 GWh). Totdat, sinds november 2018, die situatie radicaal veranderde. Tot eind februari importeerde Spanje 443 GWh uit Marokko. Dat is 10,2% van de totale elektriciteitsinvoer voor deze periode – met 154 GWh in 2018 (0,7% van het totaal). 

Deze verandering houdt rechtstreeks verband met de opstart in Marokko van twee nieuwe kolencentrales: begin 2018 werd die in Jarada geopend van 350 MW en gebouwd door de Chinese groep Sepco en de macro-energiecentrale van Safi van 1.400 MW. Dat is 17 procent van de totale capaciteit van het buurland van Spanje en 25% van zijn productie).

Dit vind je misschien ook leuk