Benieuwd naar armste en rijkste gemeentes in Spanje?

door admin
Benieuwd naar armste en rijkste gemeentes in Spanje?

Elk jaar analyseert de Belastingdienst het bruto inkomen per gemeente in Spanje. Voor de trouwe lezer is het nauwelijks een verrassing dat de rijkste gemeentes te vinden zijn in Madrid en Barcelona. Sterker nog: De eerste dertig gemeentes met het hoogste bruto inkomen van heel Spanje zijn te vinden in de autonome regio’s van Madrid en Catalonië. De enige uitzonderingen hierop zijn de gemeentes Rocafort (Valencia) en Valldemossa (Balearen).

Top 5 rijkste gemeenten van Spanje

Met stip bovenaan staat de gemeente Pozuelo de Alarcón in Madrid. Deze Madrileense gemeente is de rijkste van heel Spanje met een gemiddeld bruto inkomen van 73.000 euro per jaar. Daarna volgen Avinyonet del Penedès (Madrid met 57.843 euro per jaar), Boadilla del Monte (Madrid met 55.885 euro per jaar), Matadepera (Barcelona met 55.579 euro per jaar) en Alcobendas (Madrid met 52.347 euro per jaar).

Armste gemeentes van Spanje liggen zuidelijker

Ook de onderkant van de lijst is uitgelicht waar het opvalt dat de gemeentes met het laagste bruto inkomen zich voornamelijk bevinden in de regio’s Extremadura en Andalusië. De gemeente Zahínos (Badajoz met 11.480 euro per jaar) komt eruit als de gemeente met het laagste bruto inkomen van Spanje. Huesa (Jaén met 11.917 euro per jaar), Ahigal (Cáceres met 12.137 euro per jaar), Puebla de Obando (Badajoz met 12.164 euro per jaar) en Fuenlabrada de los Montes (Badajoz met 12.333 euro per jaar) staan ook onderaan de lijst en staan in 2019 bekend als de armste gemeentes van Spanje.

Alleen gemeentes in Spanje met 1.000 of meer inwoners

Volgens de gegevens van de Belastingdienst in Spanje bedraagt het gemiddelde bruto inkomen van alle gemeentes in Spanje bijna 21.300 euro per jaar. Alleen Spaanse gemeentes met meer dan 1.000 inwoners zijn meegenomen in deze analyses. In totaal heeft de Belastingdienst gegevens over het inkomen van 2.898 gemeentes verzameld. 56,5 procent van alle geanalyseerde gemeentes ligt onder het gemiddelde landelijke bruto inkomen van 21.300 euro.

Er zijn drie provincies waarvan alle geanalyseerde gemeentes een gemiddeld bruto inkomen hebben dat boven het landelijk gemiddelde uitkomt: Barcelona, Gerona en de Balearen. Samen met de regio Madrid zijn dit de regio’s waar meer gemeenten boven het landelijk gemiddelde liggen qua bruto inkomen dan onder het gemiddelde. In Badajoz, Jaén en Toledo bevinden ligt het gemiddelde bruto inkomen van de meeste gemeentes onder het landelijk gemiddelde.

In het oorspronkelijke artikel is de complete lijst te vinden met het bruto inkomen van alle geanalyseerde gemeentes.

Dit vind je misschien ook leuk