Spaanse Bank waarschuwt voor impact van spanningen in Catalonië op economie

door admin
Spaanse Bank waarschuwt voor impact van spanningen in Catalonië op economie

Zo ver kwam het uiteindelijk niet omdat de situatie destijds op tijd herstelde. Toch bleef de groei van het bruto binnenlands product (bbp) in Catalonië daarna onder het gemiddelde van Spanje terwijl dit vóór het illegale referendum boven het Spaanse gemiddelde lag.

Onzekere situatie

De Spaanse Centrale Bank spreekt in het deze week gepubliceerde rapport ‘Financiële Stabiliteit’ van een onzekere situatie voor de economie nu er opnieuw landelijke verkiezingen gehouden moeten worden en in Catalonië de spanningen blijven aanhouden. Al deze ontwikkelingen hebben volgens de Bank geen positieve invloed op de groei van het bbp. Echter, bronnen van Bank melden ook dat het nog erg vroeg is om over de gevolgen te praten en dat de huidige situatie een heel andere is dan die van 2017 toen er een inschatting werd gemaakt van de mogelijke economische schade. Hoe dan ook zal het voor de economie doorslaggevend zijn of de gespannen situatie zal voortduren of dat er spoedig stabiliteit zal intreden.

In het rapport wordt ook gesproken over andere factoren die een negatieve invloed op de Spaanse economie hebben zoals de Brexit. Ook kunnen beleggingsfondsen, uitkeringsfondsen en verzekeraars te veel risico’s gaan nemen om winstgevendheid te waarborgen, kunnen consumentenkredieten toenemen en vertraagd worden afbetaald en heeft ook de uitspraak over de hypotheekbelasting onzekerheid veroorzaakt. Hoewel er weer voorzichtig over overwaarde op woningen gesproken wordt, is ook de vastgoedsector nog niet hersteld omdat er nog steeds sprake van een afgenomen vraag is. Mogelijk zijn er in 2021 hogere eisen voor kapitaalbuffers van banken noodzakelijk om de vooruitzichten op te vangen.

Bankenstresstest

Over het resultaat van de bankenstresstest is de Centrale Bank niet ontevreden. In het ongunstige scenario, met een daling van het bbp van 2,5% en een huizenprijzendaling van 15% houden internationale banken als Santander en BBVA het hoofd boven water met een daling van 0,4 punten in een maximaal kapitaal van 10,7%. Kleinere banken verliezen in dat scenario 0,6 punten. Slechter staat het ervoor voor de tien grote banken die niet buiten Spanje opereren: zij verliezen 2,6 punten. Hoewel het kapitaal van de banken nog steeds herstellende is, bevindt de Spaanse Bank zich nog onderaan de EU-lijst, aldus het rapport.

Dit vind je misschien ook leuk