Spaanse economie vertraagt meer dan regering erkent

door admin
Spaanse economie vertraagt meer dan regering erkent

Dit gebeurt drie dagen voordat de Spanjaarden op zondag 10 november voor de tweede keer in een jaar tijd naar de stembus gaan om een nieuwe regering te kiezen. Het betekent een harde klap voor Pedro Sánchez en zijn waarnemend minister van Economische Zaken, Nadia Calviño.

Volgens Brussel groeit de economie dit jaar dus met 1,9% en voor 2020 wordt een nog lagere groei van 1,5% verwacht. De vertraging van de Spaanse economie treedt op in een context van economische afkoeling in de Eurozone als geheel met een ‘steeds verontrustender diagnose en grotere onzekerheid’. 

De wijziging vanuit Brussel komt niet alleen vanwege de drastische verlaging van de schatting van de hoogte van het Spaanse bbp, maar ook omdat volgens Europese economen de impact van de economische vertraging veel groter is dan die door Calviño is erkend. 

De Europese Commissie heeft eveneens de groeiverwachtingen van de Eurozone als geheel en voor de Europese Unie verlaagd. ‘De Europese economie stevent af op een langdurige periode van zwakke groei en lage inflatie vanwege de onzekerheid als gevolg van de handelsoorlogen van Donald Trump en de geopolitieke spanningen, de aanhoudende zwakte in de industriële sector en de Brexit’, zo staat in het rapport.

Dit vind je misschien ook leuk