Intellectuelen vragen in manifest om “politieke oplossing” voor Catalonië

door admin
Intellectuelen vragen in manifest om “politieke oplossing” voor Catalonië

Meer dan 200 handtekeningen zijn er verzameld van intellectuelen uit de hele wereld. Zij doen met hun manifest een oproep aan de Spaanse en de Catalaanse regering om samen tot een oplossing te komen voor de situatie in Catalonië. Afgelopen maand liepen de spanningen hoog op toen het hooggerechtshof het vonnis bekendmaakte tegen de leiders achter het illegale referendum over onafhankelijkheid.

Oproep tot de-escalatie

Met de ondertekening van het manifest Openbare Petitie voor Diplomatieke Onderhandeling over Catalonië, gepubliceerd in het tijdschrift Contexto, veroordelen de ondertekenaars het geweld dat plaatsvond na de bekendmaking van het vonnis van het hooggerechtshof en vragen zij alle betrokken partijen “zich in te zetten om de opgelopen sociale spanningen te de-escaleren” in Catalonië.

Onder de ondertekenaars hebben zich, onder anderen, de Amerikaanse schrijver Steven Pinker, de Britse socioloog en politicus Anthony Giddens en de Amerikaanse taalkundige en filosoof Noam Chomsky geschaard. In Spanje ondertekenden onder anderen filosoof Daniel Innerarity, politicus José Antonio Pérez Tapias, journalist Iñaki Gabilando en Manuela Carmena, voormalig burgermeester van Madrid, het manifest.

Politiek probleem niet via een rechterlijke weg oplossen

Het manifest, opgesteld in het Spaans, Catalaans en het Engels, noemt de situatie in Catalonië een “conflict” en roept daarbij op om de oplossing niet langer via “een rechterlijke weg” tot stand te laten komen omdat het hier om een “puur politiek probleem” gaat. In het manifest wordt gewezen op het verzoek om de dialoog van de Catalaanse president Quim Torra aan de president van Spanje, waar laatstgenoemde vervolgens geen gehoor aan gaf. De ondertekenaars van het manifest roepen beide leiders op samen om de tafel te gaan zitten en de mogelijkheden te bespreken om koers te zetten naar een oplossing die aan het belang van alle partijen tegemoetkomt. Het is van het grootste belang, zo zegt het manifest, dat het toenemende geweld zo snel mogelijk wordt gestopt.

Het manifest dateert van 23 oktober jongstleden, negen dagen na de uitspraak van het hooggerechtshof tegen de Catalaanse separatistische leiders die tussen de 9 en 13 jaar gevangenisstraf kregen opgelegd. Na deze uitspraak barstte in Catalonië een golf van geweld los waarbij 200 aanhoudingen werden verricht en 600 mensen gewond raakten.

Dit vind je misschien ook leuk