Spaanse boekwinkels in zwaar weer

door admin
Spaanse boekwinkels in zwaar weer

Om mee te gaan met de tijd hadden de boekverkopers hun concept al aangepast: winkels werden getransformeerd tot een ontmoetingsplaats en cultureel centrum. Toch heeft deze verandering zich niet vertaald in een herstel van de verkoopcijfers, maar daalden deze zelfs nog onder het niveau van de verkoop tijdens de economische crisis.

Onzekere toekomst

Volgens Rafael Bravo, docent aan de faculteit Economie van de universiteit van Zaragoza, is de situatie voor boekhandelaren die het in 2016 al moeilijk hadden in 2018 alleen nog maar slechter geworden. De jaaromzet van de helft van alle Spaanse boekwinkels ligt onder de 90 duizend euro waarmee het voortbestaan van deze winkels in de toekomst ernstig bedreigd wordt.   

Tussen 2013 en 2016 leek het erop dat de boekensector zich had hersteld. Vanaf 2016 echter werd er weer een daling van 5% in de verkoopcijfers gesignaleerd. De totale daling van de verkoopcijfers komt met name omdat ook de grote ketens steeds minder boeken verkopen. Maar nog steeds zijn het de kleine boekhandelaren die de grootste verliezen moeten incasseren met een verkoopdaling van 15%.

Concurrentie van internet

De boekverkoop via internet helpt het voortbestaan van de boekwinkeliers niet mee. 11% van de boekverkoop gebeurt online. Om ook van die markt te kunnen profiteren hebben de boekhandelaars een nieuwe versie van het platform todostuslibros.com gelanceerd. Tot dusver kon dit platform alleen gebruikt worden om te kijken welk verkooppunt van een bepaald boek het dichtstbijzijnde is. Vanaf volgend jaar biedt het platform ook de mogelijkheid online het boek aan te schaffen en thuisgestuurd te krijgen waarmee een inhaalslag moet worden gemaakt op de digitale verkoop via giganten als Amazon, La Casa del Libro, FNAC en de Corte Inglés.

Jongeren leggen boek weg voor Netflix

Het ministerie van Cultuur onderzocht samen met de beroepsgroep voor boekhandelaren CEGAL hoe de onafhankelijke boekverkopers hun toekomst zien. Daaruit blijkt dat 33,94% van de 800 ondervraagden de onlineboekverkoop van grote ondernemingen als Amazon als hun grootste zorg zien. Daarna volgt het verkoopverlies als gevolg van de concurrentie van e-books (24,09%). Rafael Bravo noemt nog een andere factor die van belang is voor het dalen van de boekverkoop. Namelijk dat de jonge generatie nauwelijks nog boeken leest en de overstap naar platforms als Netflix heeft gemaakt voor hun vrijetijdsbesteding.

Dit vind je misschien ook leuk