Net niet genoeg vrouwen aan het roer bij Ibex-35-bedrijven

door admin
Net niet genoeg vrouwen aan het roer bij Ibex-35-bedrijven

Met amper nog twee dagen te gaan hebben de grote Spaanse bedrijven het vrouwenquotum net niet gehaald voor de jaarwisseling. Nog elf vrouwen zijn er nodig aan de top om te voldoen aan de vastgestelde 30%.

Hoewel er dit jaar aanzienlijk meer vrouwen op hoge functies zijn benoemd dan in voorgaande jaren, is het percentage vrouwen niet hoger gekomen dan 27,63%. Van alle 35 beursgenoteerde bedrijven voldoen er 16 aan het quotum voor dit jaar. In 2018 waren dat er nog maar 12 van de 35.

Steeds meer vrouwen, maar nog niet genoeg

In 2015 werd de zogeheten Code voor Goed Bestuur goedgekeurd, waarin onder andere het percentage vrouwen in topfuncties van beursgenoteerde bedrijven is vastgesteld. Van de in totaal 456 bestuurlijke functies worden er momenteel 126 door vrouwen bekleed. Het quotum is weliswaar bijna gehaald, maar in de Ibex-35 bevinden zich nog een aantal bedrijven die daar te ver onder blijven zoals Naturgy (8,3%) en CIE Automotive (15,3%).

Alle Ibex-35 bedrijven krijgen nog een paar maanden de tijd om de doelstelling alsnog te halen. In het eerste kwartaal van 2020 zullen er naar alle waarschijnlijkheid nog vrouwen op bestuursfuncties benoemd worden waarmee de 30% alsnog gehaald kan worden.

Meeste vrouwen in Raad van Bestuur bij Iberdrola, Red Eléctrica en Santander

Van de beursgenoteerde bedrijven die 30% of meer vrouwen in hun Raad van Bestuur hebben benoemd zijn Iberdrola, Red Eléctrica, Santander, CaixaBank en Inditex het meest vooruitstrevend met tussen de 4 en 6 vrouwelijke bestuurders. Iberdrola staat aan kop met 42,9% vrouwen. Telefónica, met recent nog twee nieuwe vrouwelijke benoemingen aan de top, heeft het quotum van 30% net niet gehaald en sluit het jaar af met 29,4%. Helemaal onder aan de Ibex-35 staat Naturgy met maar één vrouw van de in totaal 12 bestuursleden van het bedrijf.  

Banco Santander, die het jaar afsluit met een vrouwenquotum van 40%, is het enige beursgenoteerde bedrijf dat in het jaarverslag heeft opgenomen te zullen streven naar optimale gelijkheid tussen mannen en vrouwen in bestuursfuncties. Dat betekent een percentage van tussen de 40% en 60 vrouwen in de raad van bestuur.  

Dit vind je misschien ook leuk