Verdere groei van Spaanse toeristische sector verwacht in komende jaren

door admin
Verdere groei van Spaanse toeristische sector verwacht in komende jaren

Het aantal toeristen dat afgelopen jaar naar Spanje kwam was opnieuw meer dan in het jaar daarvoor. 2019 werd afgesloten met een recordaantal buitenlandse toeristen, naar schatting waren dit er ruim 83 miljoen. Dat was 0,7% meer dan in 2018.

Nadat bestemmingen als Egypte, Turkije en Tunesië om veiligheidsredenen enige tijd werden gemeden, waren ook deze landen in 2019 weer in trek. Daaruit kan worden afgeleid dat de toeristische sector in het algemeen aan het groeien is en Spanje, ondanks de concurrerende zonbestemmingen, een aantrekkelijk vakantieland blijft.  

Spanje aantrekkelijk voor buitenlandse investeerders

Naar verwachting zullen internationale investeringen in het Spaanse toerisme niet verder afnemen maar in de komende jaren juist weer toenemen, onder andere door investeringen op de Spaanse vastgoedmarkt. Tot dusver lijkt het erop dat de afgelopen verkiezingen en de coalitievorming tussen de PSOE en Podemos nog geen nadelig effect hebben gehad op de bereidheid in het Spaanse toerisme te investeren. In het laatste trimester van 2019 vond zelfs 50% van de totale investering plaats.

Grootse deel van investering komt uit Spanje

Ondanks de internationale bereidheid om in het Spaanse toerisme te investeren, is het grootste deel van de in totaal 2,5 miljard euro afkomstig uit Spanje zelf (57%). Na het faillissement van Thomas Cook in het laatste kwartaal van 2019, investeerde de Spaanse overheid nog 300 miljoen euro in het toerisme om deze crisis te compenseren. Iets minder dan de helft (43%) van de totale investering kwam uit het buitenland. Voor 2020 wordt een positieve ontwikkeling verwacht met een totale investering in de sector van rond de 3 miljard euro.

Voor investeerders blijft Spanje een plaats behouden in de top-5 van Europese bestemmingen. Van het totale aantal internationale investeringen in Europese bestemmingen, wordt 8% in Spanje gedaan. Daarmee komt Spanje in de buurt van Europese hoofdsteden als Rome en Parijs. Londen blijft koploper: ondanks een daling van 27% ten opzichte van 2018, werd tot september 2019 voor 4 miljard euro geïnvesteerd in de Britse hoofdstad.  

Dit vind je misschien ook leuk