Spaanse bedrijven ondervinden gevolgen van uitbraak coronavirus

door admin
Spaanse bedrijven ondervinden gevolgen van uitbraak coronavirus

Door de sluiting van de fabrieken in de provincie Hubei (waarvan Wuhan de hoofdstad is) wordt de autobranche het hardst getroffen. Deze sector is hier het actiefst met bedrijven als Gestamp, Grupo Antolín en CIE Automotive. Maar ook andere sectoren zoals die van de mode, de energie, het transport en het toerisme hebben te maken met de gevolgen van de snelle verspreiding van het coronavirus.

Vakantieperiode

Door het opgelegde vervoersverbod is er geen aanvoer van grondstoffen en handelswaar mogelijk naar en van de fabrieken in Hubei. Het goede nieuws dat te melden valt, is dat de uitbraak van het coronavirus precies samenvalt met het Chinese Nieuwjaar dat een van de belangrijkste vakantieperioden van het land is. Traditiegetrouw is de economische activiteit in deze tijd kleiner is dan in de rest van het jaar. De grote vraag is nu of de fabrieken hun activiteiten weer kunnen hervatten als deze periode voorbij is op 10 februari, of dat de sluiting langer zal duren omdat de situatie met het coronavirus nog niet onder controle is.

Gecancelde vluchten

Ook de transportsector moet de gevolgen van de coronavirus-uitbraak incasseren. Dit geldt met name voor de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia die tijdelijk de directe lijndienst Madrid-Shanghai van drie vluchten per week heeft moeten cancelen. Gedeeltelijk heeft het cancelen van deze vluchten te maken met de enorme terugval in de vraag; de meeste mensen kiezen ervoor om hun reis naar China, als deze niet strikt noodzakelijk is, uit te stellen. Amazon heeft zelfs haar werknemers verboden om nu naar China af te reizen.

Minder toerisme

Andersom heeft het voor Spanje ook een negatief effect: Chinese toeristen zullen er voor kiezen nu niet te gaan reizen tijdens hun vakantieperiode. In het afgelopen jaar gingen tot de maand november bijna 700 duizend Chinese toeristen op vakantie naar Spanje waar ze samen meer dan 1,6 miljard euro uitgaven. Toch verwacht het Spaanse warenhuis El Corte Inglés niet dat de gevolgen voor Spanje heel groot zullen zijn omdat de meeste toeristen uit China in de zomermaanden hun vakantie in Spanje doorbrengen en niet in de winter. Anders is dat natuurlijk als de coronacrisis langer aanhoudt en de Chinese toeristen als gevolg daarvan langer weg zullen blijven.

Meer directe gevolgen ondervinden de Spaanse horecabedrijven met vestigingen in China zoals de hotelketen Melía die nu vrijwel geen bezetting heeft wegens de maatregelen die de Chinese autoriteiten hebben getroffen. Hoewel Melía de al gereserveerde overnachtingen niet in rekening gaat brengen, verwacht de keten dat de gevolgen van de virusuitbraak beperkt zullen blijven.

Sluiting Spaanse modewinkels in Wuhan

De Spaanse modegigant Inditex moet wegens de restricties van de Chinese overheid zijn zeven filialen (vier Zara-, een Bershka- en twee Pull&Bearwinkels) in winkelcentra van Wuhan gesloten houden. Ook de 26 winkels en een distributiecentrum van Mango zullen zeker tot en met 9 februari gesloten blijven.

Levensmiddelenindustrie

Santiago Martín van het Spaanse Iberico hambedrijf Embutidos Fermín ziet ook de gevolgen van het coronavirus voor zijn handel. Afnemers van zijn producten hebben om vertraging van hun bestellingen gevraagd wegens de vertraagde afhandelingen door de douanes. “Iedere dag dat de producten bij een haven of luchthaven blijven liggen, kost ons geld. Nu is er alleen nog sprake van een logistiek probleem, laten we hopen dat het niet ook op een commercieel probleem zal uitlopen” aldus Martín. Daarmee doelt hij op annuleringen van bestellingen als de situatie in Wuhan langer aanhoudt dan wordt verwacht.   

Dit vind je misschien ook leuk