Voor deze banen is er altijd werk in Spanje

door admin
Voor deze banen is er altijd werk in Spanje

Er is iets vreemds gaande op de Spaanse arbeidsmarkt: ondanks de nog altijd aanzienlijke werkloosheid blijven vacatures voor bepaalde beroepen oningevuld omdat er te weinig mensen gekwalificeerd voor zijn. Uit een onderzoek van ManpowerGroup bleek dat 41% van de duizend ondervraagde Spaanse bedrijven te maken heeft met oningevulde vacatures. Dat is het hoogste percentage in de afgelopen tien jaar. Dit is overigens een ontwikkeling die zich niet alleen in Spanje, maar overal ter wereld voordoet.  

Geen werkloosheid in IT, bouw en voedselbewerking

Door de steeds verdergaande ontwikkelingen binnen de IT wordt de vraag naar specialisten op het gebied van kunstmatige intelligentie, app-ontwikkeling en klantrelatiebeheer steeds groter. Maar ook professionals op andere gebieden dan de IT zijn er te weinig om aan de groeiende vraag naar arbeidskrachten te kunnen voldoen. Het gaat hier om functies als magazijnbediende, vorkheftruckchauffeur, metselaar, staalbewerker, soldeerder, frezer, hijskraanbestuurder, (elektro)mecanicien, ontbener van Spaanse hammen, slachthuismedewerker en andere functies in de voedselverwerking waarvoor het aantal vacatures vele malen groter is dan het aantal geschikte sollicitanten. Gezien het feit dat voor al deze beroepen maar weinig mensen beschikbaar zijn, kunnen de salarissen oplopen tot wel 40 duizend euro per jaar.

In 2019 was de vraag naar werknemers met een afgeronde beroepsopleiding voor het eerst groter dan de vraag naar afgestudeerde academici. Het salaris van mensen met een afgeronde beroepsopleiding is niet zelden hoger dan dat van academici omdat deze laatsten in veel gevallen niet werkzaam zijn binnen het vakgebied waarvoor ze zijn opgeleid. De informatici die van de universiteiten komen zijn daar een uitzondering op, maar ondanks dat de vraag naar deze mensen groeiende is, betreft nog maar 1% van alle arbeidscontracten die in 2019 werden ondertekend een IT- of programmeerfunctie. De grootste toename in het aantal ondertekende arbeidscontracten was te zien bij de functie van acteur (28%), preventiemedewerker voor arbeidsrisico’s (27%), afvalsorteerder (23%), journalist (19,6%), hijskraanchauffeur (19,4%), medewerker Eerste Hulp(18,9%), medewerker in slachthuis of vleesindustrie (18,5%) en postbode (15,9%). De vraag naar informatici steeg vorig jaar 6% ten opzichte van 2018.

Afstemmen opleidingen op actuele arbeidsmarkt is lastig

In de toekomst zal het aantal banen zonder werkloosheid verder toenemen. Dat komt mede omdat er voor veel van deze banen (nog) geen concrete opleidingen bestaan. Te denken valt aan deskundigen op het gebied van cyberveiligheid, webbeheer, big data, blockchain, 5G, digitale marketing en sociale media. De gemiddelde salarissen in deze sector zijn doorgaans hoog, zo’n 50 tot 60 duizend euro per jaar. Het blijkt in de praktijk moeilijk om het aanbod van opleidingen af te stemmen op de actuele arbeidsmarkt, omdat deze laatste aan veranderingen onderhevig is en er iedere twee jaar anders uitziet.  

Vooralsnog kunnen IT’ers zich alleen specialiseren op bovengenoemde gebieden middels extra cursussen of workshops omdat er nog geen specifieke beroepsopleidingen voorhanden zijn die aansluiten bij de Spaanse arbeidsmarkt. Wel verschijnen er steeds meer start-ups die voor relocatie van technisch personeel zorgen of bijscholing verzorgen voor afgestudeerde IT’ers.  

Dit vind je misschien ook leuk