Toeristische sector in Spanje lijdt verlies van meer dan 92 miljard euro

door admin
Toeristische sector in Spanje lijdt verlies van meer dan 92 miljard euro

Nu Spanje zich voorlopig nog in de noodtoestand bevindt, blijft de onzekerheid groot over wanneer de horeca weer opengaat, wanneer en op welke manier er weer gereisd kan worden en wat de dan geldende veiligheidsmaatregelen zullen zijn. De enige zekerheid die de sector heeft, is dat de bezoekersaantallen van toeristen dit jaar geen nieuw record gaan breken.

Volgens de toeristische lobby-organisatie Exceltur zullen de directe in indirecte verliezen als gevolg van de coronacrisis voor de sector 92,5 miljard euro bedragen; dat is een verlies van 61% ten opzichte van het vorig jaar. Gabriel Escarrer van Melía Hotels International schat het verlies zelfs in op 100 miljard euro en verwacht dat de problemen pas opgelost zullen zijn op het moment dat er een vaccin beschikbaar komt.

Aanzienlijke daling bruto binnenlands product

De toeristische sector is goed voor 12,3% van het Spaanse bbp. Uitgerekend binnen deze sector gingen de deuren het eerst op slot en zullen straks pas als laatste weer opengaan. Volgens Simon-Kucher & Partners consultants, zal het Spaans bbp tussen de 12% en 14% afnemen in het tweede kwartaal van 2020. De regioregeringen van de Balearen en de Canarische Eilanden, regio’s die het meest zijn aangewezen op het toerisme, voorzien een daling van hun bbp van meer dan 30%.

Vakbond Comisiones Obreras heeft berekend dat er tussen de 125 en 150 duizend ERTE-regelingen zijn getroffen voor werknemers in de toeristische sector, grotendeels voor werknemers in de horeca. Van de in totaal 2,6 miljoen mensen die in Spanje in de toeristische sector werken, zijn er 1,7 miljoen werkzaam in de horeca.   

Exceltur verwacht dat in juli en augustus weer zo’n 50% tot 60% van het nationaal toerisme op gang zal komen, en dat toeristen uit Frankrijk en Portugal in die maanden weer met eigen vervoer richting Spanje zullen komen. Internationale vluchten zullen naar verwachting niet voor eind augustus in Spanje landen. Als dat scenario werkelijkheid wordt, zijn de Balearen het hardst getroffen; zij zullen een omzetverlies van 80% hebben ten opzichte van het vorig jaar, gevolgd door Catalonië met 65%, Madrid met 58% en de Canarische Eilanden en Andalusië met elk 57%.

Imagoschade

Omdat Spanje een van de zwaarst getroffen landen van de coronapandemie is, kamt het met een aanzienlijke imagoschade. Spanje als vakantiebestemming zal naar verwachting bij veel internationale toeristen op de lange baan worden geschoven. Voorlopig zal het land nog in verband worden gebracht met een hoog risico op besmetting, niet alleen nu, maar ook nog in het komend seizoen. Overkoepelende toeristische organisaties vragen zich dan ook af of het reddingsplan van de overheid voldoende zal zijn voor een sector die van vitaal belang is voor de Spaanse economie.   

Dit vind je misschien ook leuk