Helft van de Spanjaarden is bang om baan te verliezen

door admin
Helft van de Spanjaarden is bang om baan te verliezen

Dat is de uitkomst van een onderzoek dat in opdracht van de Spaanse krant El Mundo werd gehouden in de vijfde week van de noodtoestand. Van de ondervraagden gaf 49% aan zich redelijk of zelfs ernstig zorgen te maken over het eigen baanbehoud. 72% van de ondervraagden gaf aan te verwachten dat de coronacrisis een verslechtering van de eigen economische situatie tot gevolg zal hebben.  

Over het algemeen zijn de Spanjaarden van mening dat de coronamaatregelen die door de overheid getroffen zijn, tot een economische crisis zullen leiden die van geheel andere aard is dan de vorige economische crisis. 90% ondersteunt de sociale akkoorden die gesloten zijn door de overheid, bedrijven en vakbonden om deze crisis te boven te komen.

Gevolgen voor werkgelegenheid nog niet bekend

Wat de omvang van de gevolgen voor de werkgelegenheid zal zijn, is nu nog moeilijk te bepalen omdat er nog geen gegevens van de maand april beschikbaar zijn en de massale ERTE-regelingen die werkgevers hebben aangevraagd, nog niet zijn verwerkt. Op 31 maart werden er 900 duizend werklozen en nog eens 600 duizend ERTE-gedupeerden meer geregistreerd dan normaal.

Grote bezorgdheid onder jongeren

De bezorgdheid over het behoud van werk is het grootst in de leeftijdsgroep van 18 tot en met 29 jaar. Binnen deze groep heeft een relatief groot gedeelte een tijdelijk arbeidscontract of is net met zijn of haar eerste baan begonnen. De bezorgdheid over baanbehoud neemt af naarmate de ondervraagden ouder zijn. Hoe dan ook zijn de zorgen over werkloosheid niet de enige aanleiding tot pessimisme. Als gevraagd wordt naar de toekomstige economische situatie van het eigen huishouden, geeft 70% aan zich daar zorgen over te maken. Deze zorgen zijn het minst groot bij de 65-plussers, vermoedelijk omdat deze leeftijdscategorie niet meer de zorg heeft voor een heel gezin.

Meeste waardering voor mensen in de zorg

Op de vraag welke beroepsgroepen of maatschappelijke instituten in deze fase van de coronacrisis een cruciale rol spelen, wordt unaniem waardering uitgesproken voor de zorgprofessionals (98%), burgerbeschermers en brandweer (94%), staatsveiligheidsdiensten (93) en het leger (91,6%). 38% van de ondervraagden kent een belangrijke rol toe aan de kerk, terwijl 28% dat juist niet vindt.  

Dit vind je misschien ook leuk