Spaanse tuinbouwers krijgen dumpprijzen voor hun producten

door admin
Spaanse tuinbouwers krijgen dumpprijzen voor hun producten

De Vereniging voor Landbouwers en Veehouders COAG in Andalusië stelt de extreme prijsdaling van groenten aan de kaak. Voor een kilo trostomaten komt nog maar 18 eurocent terecht bij de tuinbouwers, voor een kilo komkommers 23 eurocent, voor een kilo aubergines 27 eurocent en een kilo courgettes brengt voor hen nog maar 33 eurocent in het laatje.

Tussenpersonen gaan met winst aan de haal

Andrés Góngora, verantwoordelijk voor de fruit- en tuinbouwtak van COAG Andalusië, noemt de prijsdaling beschamend. Hij is van mening dat dit eens te meer aantoont hoe groot het gemis aan competente controlerende instanties is als het om de voedselketen gaat. “Zonder ingrijpen zijn wij overgeleverd aan onze speculatieve tussenpersonen die geen enkel verstand hebben van voedselkwaliteit noch van voedselveiligheid, om nog maar te zwijgen over hun sociale verantwoordelijkheid in deze gezondheidscrisis waar we ons allemaal in begeven. Het is onbegrijpelijk dat de overheid dit laat gebeuren met de land- en tuinbouwers, die allemaal kwalitatief hoogwaardige producten leveren en er nu niks voor terugkrijgen”, aldus Góngora.

Falende controlehouders

Volgens Góngora drijven de intermediairs de consumentenprijzen op, op het moment dat de vraag naar groenten stijgt en wordt tegelijkertijd aan de producenten een dumpprijs betaald. Met dit schaamteloze verdienmodel, vindt hij, verstoren zij het normale vraag-en-aanbodmechanisme. De huidige prijzen, liefst 77% lager dan normaal, die de land- en tuinbouwers momenteel krijgen zijn volgens Góngora op geen enkele manier te rechtvaardigen en leiden dan ook tot grote verliezen binnen de sector. AICA, het Spaans Agentschap voor Voedingsinformatie en Controle, doet volgens Góngora dan ook niet wat het zou moeten doen: controle houden over het voedselproces van productie tot consument.

Eerlijke prijs voor de boer

De verantwoordelijke politici zouden zich op korte termijn moeten buigen over ontbrekende controlemechanismen op dit gebied. Góngora geeft verder aan dat de boeren geen kant op kunnen, omdat zij de verantwoordelijkheid hebben om de Spaanse bevolking van voedsel te blijven voorzien. Toch zal er, als de overheid geen actie neemt, een moment komen dat het genoeg is geweest en dat ook de consument bewust gemaakt wordt van de huidige werkwijze. Want de consument zal volgens Góngora naar alle waarschijnlijkheid vierkant achter eerlijke prijzen voor de boeren staan.

Dit vind je misschien ook leuk