Iberia en Vueling vragen 1 miljard euro aan krediet bij verschillende banken

door admin
Iberia en Vueling vragen 1 miljard euro aan krediet bij verschillende banken

De grootste zorg van de Spaanse vliegmaatschappijen is het behouden van hun liquiditeit in een context van drastische reductie van inkomsten als gevolg van de vrijwel complete verlamming van het aantal vliegbewegingen door de internationale coronacrisis. 

Iberia heeft getekend voor 750 miljoen euro en Vueling leent 260 miljoen euro, zo heeft IAG meegedeeld aan de Comisión Nacional del Mercado de Valores. Volgens IAG valt het akkoord ‘binnen het legale kader dat door de overheid is vastgesteld om de economische effecten van de coronacrisis te beperken’. Met welke banken de contracten werden getekend is niet bekend gemaakt. Wel duidelijk is dat de leningen een duur hebben van 5 jaar en dat de bedrijven op elk willekeurig moment de bedragen terug mogen betalen. 

De internationale luchtvaartsector gelooft dat de coronacrisis zal zorgen voor structurele veranderingen in de sector. Men geeft aan, zo schrijft de krant La Vanguardia, dat de vraag zeker op middellange termijn veel lager zal liggen dan voor de coronacrisis. IAG kondigde eerder deze week aan dat het verlies tussen januari en maart dit jaar al 535 miljoen euro bedroeg. In dezelfde periode vorig jaar ging het nog om 135 miljoen euro winst. Bovendien zijn de inkomsten van de holding met 13 procent gedaald tot 4,6 miljard euro. De situatie kan vanaf hier ‘alleen nog maar verslechteren’. Andere vliegmaatschappijen in de holding zijn British Airways, Air Lingus, Fly Level, Avios, IAG Cargo en IAGGBS.

Men voorziet 12.000 werknemers van British Airways te moeten ontslaan en vermoedelijk zullen ook ontslagen volgen bij de andere vliegmaatschappijen binnen de holding. Niet gespecificeerd werd of dat ook Iberia en Vueling betreft. Iberia heeft wel verzocht om een ERTE regeling voor 14.000 werknemers. Bij Vueling gaat het in dit geval om 4.000 werknemers die tijdelijk zijn ontslagen.

Dit vind je misschien ook leuk