Bijzondere ERTE procedures blijven tot eind juni van kracht

door admin
Bijzondere ERTE procedures blijven tot eind juni van kracht

Zo mogen bedrijven gedurende zes maanden na het opstarten van de activiteiten, dat wil zeggen nadat de eerste tijdelijk ontslagen werknemers weer in dienst zijn getreden, niet korten op het huidige personeelsbestand, met uitzondering van disciplinaire ontslagen of werknemers van wie het reguliere tijdelijk contract eindigt. Doen zij dit wel, dan moeten zij alsnog de sociale premies afdragen die met de bijzondere ERTE-regeling waren kwijtgescholden.

Een tweede regel voor bedrijven die deze ERTE-regelingen hebben toegepast, is dat er gedurende het lopende fiscale jaar geen dividend mag worden uitgekeerd aan de aandeelhouders van het bedrijf. Bovendien mogen deze bedrijven geen vestigingsplaats hebben in een van de belastingparadijzen.  

Verlaging sociale premies werkgevers

In tegenstelling tot de ERTE-regelingen die in maart en april zijn toegepast wegens een uitzonderlijke situatie, moeten werkgevers vanaf nu tot eind juni wel een percentage van de sociale premies afdragen. In plaats van 100% reductie in maart en april, wordt dit 60% in mei en 45% in juni voor bedrijven met minder dan 50 werknemers, en 45% in mei en 30% in juni voor de overige bedrijven.

Om bedrijven aan te moedigen werknemers weer terug in dienst te nemen op het moment dat deze nodig zijn, geldt ook vanaf dat moment nog een lager bedrag voor de door de werkgever af te dragen sociale premies. In mei geldt een reductie van 85% en in juni van 70% voor de kleine bedrijven en 60% respectievelijk 45% voor alle overige bedrijven.

Eventueel nog verlenging na 30 juni

Al deze buitengewone maatregelen en voorwaarden die vanaf aanstaande dinsdag zijn vastgelegd in een zogeheten wetsdecreet (een tijdelijke wetgeving als gevolg van uitzonderlijke situaties) zullen op 30 juni eindigen. Vanaf deze datum kan de Spaanse Ministerraad de maatregelen besluiten voort te zetten in overleg met de vakbonden en een speciale commissie die vertegenwoordigd wordt door de minister van Werkgelegenheid en Sociale Zekerheidsinstanties.

Dit vind je misschien ook leuk