Deze levensmiddelen werden duurder tijdens de quarantaine

door admin
Deze levensmiddelen werden duurder tijdens de quarantaine

Dat heeft het Spaans Instituut voor Statistiek (INE) vastgesteld. Daarbij heeft het INE gekeken naar zowel levensmiddelen als non-foodproducten die tijdens de quarantaine het vaakst in de winkelwagens terecht kwamen. 

Vooral verse producten duurder

De maandelijkse uitgaven voor goederen kwamen in april gemiddeld 1,1% hoger uit, terwijl voor diensten gemiddeld 1,5% minder werd betaald ten opzichte van de maand daarvoor. Opvallend daarbij zijn de duurder geworden verse producten met een prijsstijging van 2,6% vergeleken met maart tegenover een stijging van 0,7% van de houdbare verpakte levensmiddelen. Vooral de prijs van groenten en fruit steeg daarbij aanzienlijk met 10,4%, gevolgd door een stijging van 3,6% voor een pizza, van 3,5% voor verse schelp- en schaaldieren, 2,7% voor verse vis, aardappels werden in april 2,6% duurder en de prijs van fruitsappen steeg met 2,5%. Levensmiddelen die juist goedkoper werden, waren schapenvlees (2,1% goedkoper), ijsjes (1,2% goedkoper) en sterke drank en likeuren (1% goedkoper). 

In de categorie non-food steeg in april vooral de verkoop en ook de prijs van schoonmaakmiddelen (1,2%) en andere houdbare goederen bestemd voor het huishouden (1%). 

Diensten goedkoper met uitzondering van uitvaart- en streamingsdiensten

Tegenover de prijsstijging van levensmiddelen en goederen, werd een aantal diensten tijdens de quarantaine tot wel 18,1% goedkoper. De prijs van elektriciteit bijvoorbeeld was in april 5,8% lager ten opzichte van de maand daarvoor. 

Echter, de prijs van diensten die in april veel werden afgenomen zoals in de uitvaartsector of van streamingsdiensten was die maand ongeveer gelijk als in maart van dit jaar, maar vergeleken met april van het vorig jaar waren deze diensten respectievelijk 1,5% en 4,8% duurder. 

Dit vind je misschien ook leuk