Brussel wil dat Spanje meer investeert in gezondheidszorg

door admin
Brussel wil dat Spanje meer investeert in gezondheidszorg

De bestaande structurele problemen zijn door de pandemie aan het licht gekomen. De sociaal-economische gevolgen van de pandemie zullen niet in alle Spaanse regio’s hetzelfde zijn. Zo hebben het kustgebied aan de Middellandse Zee, Andalusië en de eilanden sterker te lijden onder het wegvallen van toeristen.

Behoud werkgelegenheid

Spanje moet van Brussel de werkgelegenheid zoveel mogelijk in stand houden, zowel vaste als tijdelijke werknemers beschermen en zzp’ers en kleine ondernemingen financieel steunen en particulieren oproepen investeringen te doen. Hierbij moet de nadruk liggen op duurzaamheid, ontwikkeling van digitale technologieën en de bevordering van onderzoek, ontwikkeling en innovatie.

Bescherming kwetsbare mensen

Ook moeten kwetsbare gezinnen worden behoed voor armoede en gemakkelijker toegang krijgen tot internet voor online onderwijs. De medische en sociale zorg voor mensen met een handicap en ouderen in tehuizen moet gegarandeerd blijven.

Daling BBP

Brussel wil dat Spanje de samenwerking tussen de verschillende bestuurslagen verbetert, van centrale overheid, de autonome regio’s tot gemeentes in de verschillende regio’s. De EC legt de vinger op de zere plek als ze concludeert dat Spanje zich nog steeds in een kwetsbare positie bevindt, met grote binnenlandse- en buitenlandse schulden, een hoge werkeloosheid en een verwachte daling van het BBP met 9,4%.

Handhaven begrotingsbeleid

De Europese Commissie is blij met de economische steunpakketten binnen de Europese landen om groei en consumptie te bevorderen, maar wijst erop dat het belangrijk is zo snel mogelijk weer te voldoen aan de gestelde begrotingseisen.

Duurzame toekomst

De adviezen van de EC richten zich vooral op het op korte termijn verzachten van de sociaal-economische gevolgen van de pandemie en het op middellange termijn bevorderen van duurzame en inclusieve groei die een digitale en ecologische transitie mogelijk maakt. Herstel en investeringen moeten hierbij hand in hand gaan. De Europese Commissie stelt voor de economie na de pandemie nieuw leven in te blazen, met de ontwikkeling van duurzame milieuprojecten, schone energie en infrastructuur met een grote sociale impact.

Dit vind je misschien ook leuk