Wat mag weer in fase 2 van het exitplan in Spanje?

door admin
Wat mag weer in fase 2 van het exitplan in Spanje?

Alle winkeliers en professionele dienstverleners mogen hun activiteiten hervatten met een maximale bezoekerscapaciteit van 40% in de winkels en met een speciaal voor 65-plussers gereserveerd tijdslot. Markten mogen weer openen, met een derde deel van het normale aantal marktkramen en handhaving van twee meter sociale afstand. 

Kleine en grote winkelcentra mogen weer open voor het publiek met een totale bezettingsgraad van 30%, waarbij in de afzonderlijke winkels een maximale bezettingsgraad van 40% geldt. De openbare ruimten in de winkelcentra mogen alleen gebruikt worden om zich van de ene naar de andere plaats te begeven.

Winkeliers in de cosmetische sector mogen geen testers in de winkel beschikbaar stellen en kledingzaken moeten na iedere klant de paskamer die gebruikt is schoonmaken en desinfecteren. 

Hotels, bars en restaurants

Alle horecagelegenheden mogen hun deuren weer openen, met uitzondering van discotheken en clubs, met een maximale bezetting van 40%. Binnen mag alleen zittend aan een tafeltje iets worden geconsumeerd, bij voorkeur met reservering vooraf. Zelfservice is alleen toegestaan als de voedingsmiddelen worden aangeboden in eenpersoonsporties en er voldoende schermen voor worden geplaatst. 

Alle ruimten, meubilair en gladde oppervlakken moeten minimaal een keer per dag worden schoongemaakt en gedesinfecteerd, waarbij het gebruik van wegwerptafelkleedjes wordt aanbevolen. Bij gebruik van stoffen kleedjes, moeten deze na iedere klant verschoond worden en worden gewassen op minimaal 60 graden. 

Alle horecagelegenheden moeten bij de ingang een hygiënische handgel ter beschikking stellen voor de klanten die gebruikt moet worden voor het naar binnen gaan en na een toiletbezoek. Menukaarten moeten worden vervangen door gebruik van internet op een apparaat van de klant zelf of grote borden, affiches of soortgelijke middelen die niet hoeven worden aangeraakt. 

De vaat wordt verzameld in afgesloten ruimten, ze ver mogelijk van klanten en werknemers. Zelfbedieningsproducten zoals papierenservettenhouders, tandenstokers, olie- en azijnstellen en andere algemene gebruiksvoorwerpen moeten zo veel mogelijk worden vervangen door wegwerpalternatieven. 

Uitbaters van de horecagelegenheden moeten er zelf op toezien dat er niet te veel klanten tegelijk binnen komen om de nodige sociale afstand tussen de bediening en de klanten te kunnen garanderen. 

Persoonlijke en sociale vrijheden

Binnen de provincie, het eiland of territoriale eenheid mag vrij worden gereisd. Mensen tot 70 jaar mogen op ieder gewenst moment een sport uitoefenen, behalve tussen 10:00 en 12:00 en tussen 19:00 en 20:00. Deze tijdstippen zijn gereserveerd voor 70-plussers. 

Begrafenissen en crematies mogen weer plaatsvinden met aanwezigheid van maximaal 25 mensen in de openlucht of met maximaal 15 mensen binnen. Gebedshuizen mogen worden bezocht met een maximale bezetting van 50%. 

Bruiloften mogen in iedere openbare of particuliere voorziening worden gevierd, zowel buiten als binnen met een maximale capaciteit van 50%. Buiten mag het aantal mensen oplopen tot 100, binnen tot maximaal 50. 

Maatregelen op de werkvloer

Het ministerie van Volksgezondheid heeft laten weten dat als het mogelijk is, thuiswerken nog steeds de beste optie is. Voor alle andere werknemers geldt dat er op het werk altijd water en zeep of desinfecterende gels aanwezig moeten zijn. Als een sociale afstand van twee meter niet realiseerbaar is, moeten de werknemers met adequate beschermingsmiddelen worden voorzien. De personele bezetting moet zo geregeld zijn dat een sociale afstand van twee meter mogelijk is. Met name bij de ingang en uitgang van de werkvloer moeten de nodige maatregelen worden getroffen om de twee meter afstand te garanderen. Zodra een werknemer symptomen krijgt, moet een gezichtsmasker worden opgezet en de werkvloer direct worden verlaten. Terugkeer naar het werk mag pas op het moment dat dit door een zorgprofessional is goedgekeurd.

Cultuur

Bibliotheken mogen weer open, met maximaal een derde deel van de maximale bezettingsgraad. Leestafels, computers en andere media mogen worden gebruikt, maar moeten na ieder gebruik worden gedesinfecteerd. De voor kinderen ingerichte ruimten blijven gesloten. 

Expositieruimten mogen de deuren weer openen voor een derde deel van de maximale bezoekerscapaciteit. Alle bioscopen, theaters en vergelijkbare voorzieningen mogen hun activiteiten hervatten met vooraf gereserveerde plaatsen voor een derde deel van de capaciteit en voor maximaal 50 personen. 

Sport

Alle amateurclubs mogen hun trainingen weer hervatten. Overdekte sportcomplexen mogen voor een derde deel van de bezoekerscapaciteit weer open, maar reserveren is noodzakelijk waarbij de bezoekers gelijkmatig over de hele dag verdeeld moeten zijn. Het gebruik van kleedkamers is toegestaan. 

De professionele competitie mag zonder publiek worden hervat, zolang de situatie dit toelaat. De pers krijgt toegang voor de verslaglegging. 

Stranden en zwembaden

Recreatieve zwembaden worden weer geopend voor het publiek, met 30% van de normale bezoekerscapaciteit en het handhaven van twee meter sociale afstand. Vooraf reserveren voor een tijdslot is noodzakelijk. Alle faciliteiten moeten dagelijks worden gereinigd en gedesinfecteerd. Oppervlakken die veel worden aangeraakt moeten drie keer per dag worden gedesinfecteerd. Alle persoonlijke eigendommen zoals handdoeken moeten binnen de eigen twee meter blijven. Douches en kranen blijven buiten gebruik. Wellicht wordt hier nog het een en ander aan gewijzigd omdat Verenigingen van Eigenaren hebben aangegeven dat verschillende maatregelen financieel niet haalbaar of niet uitvoerbaar zijn.

Stranden mogen individueel en zonder fysiek contact met anderen voor recreatieve of sportieve doeleinden worden gebruikt, ook hier moet altijd de sociale afstand van twee meter in acht worden gehouden. Men mag dus weer op het strand liggen en een duik nemen in de zee. 

Lees hier welke regio’s en provincies naar fase 2 gaan.

Dit vind je misschien ook leuk