Spanje krijgt lening van vijftien miljard euro uit Europees fonds SURE

door admin
Spanje krijgt lening van vijftien miljard euro uit Europees fonds SURE

Het door de Europese Commissie opgezette SURE-programma (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) is een tijdelijk hulpinstrument om banen en de arbeidsbevolking te beschermen in noodsituaties. Het betreft een lening die wordt verstrekt aan alle EU-lidstaten tegen gunstige voorwaarden, waarmee bijvoorbeeld werktijdsverkortingsregelingen of tijdelijke werkloosheidsregelingen kunnen worden gefinancierd. Spanje kan hiermee voor een deel de kosten dekken van de tijdelijke werkloosheidsregelingen (ERTE) die in het totaal zijn opgelopen tot een kleine 18 miljard euro. 

Het Spaans ministerie van Financiën heeft na het toekennen van deze lening uit het SURE-programma een nieuwe berekening gemaakt van de financiële situatie als gevolg van de coronacrisis. De totale uitgaven uit de staatskas zullen dit jaar neerkomen op zo’n 300 miljard euro bruto en 130 miljard euro netto. Daarmee heeft het ministerie het begin dit jaar beoogde budget van ruim 32 miljard euro voor het jaar 2020 flink moeten bijstellen.   

Staatsschuld historisch hoog

Voor 2020 wordt een daling van het bruto binnenlands product voorzien van 9,2% en een toename van de staatsschuld van 10,3%, waarmee deze op een historische hoogte van 115,5% van het bbp komt. Aan het eind van 2019 was dit nog 95,5%. Daarbij wordt nog een marge aangehouden omdat nog onzeker is hoe het jaar verder zal verlopen en hoe hoog de uitgaven voor sociale voorzieningen zullen zijn. De staatschuld zal verder oplopen als het economisch herstel in het tweede halfjaar van 2020 langzaam verloopt of als er in het najaar een tweede coronaepidemie volgt. 

Dit vind je misschien ook leuk