Recordaantal werkzoekenden in Spanje sinds coronacrisis

door admin
Recordaantal werkzoekenden in Spanje sinds coronacrisis

Met 8,4 miljoen werkzoekenden, zit nu ruim een derde (36 procent) van de beroepsbevolking zonder werk thuis. Dit aantal is een record in de Spaanse arbeidsgeschiedenis. Zelfs in de heftige economische crisis van 2008 was het aantal werklozen in Spanje niet eerder zo hoog, zo meldt de Spaanse nieuwssite Voz Populí vandaag.

Groot aandeel mensen met ERTE-regeling

Om precies te zijn, heeft Spanje op dit moment 8.358.536 mensen van 16 jaar en ouder die op zoek zijn naar een baan. Dit hoge aantal werkzoekenden komt mede door de grote hoeveelheid mensen dat de afgelopen weken met een ERTE-regeling naar huis is gestuurd. Officieel gezien mogen mensen die gebruikmaken van een ERTE-regeling niet worden geteld als werklozen. Volgens de meest recente cijfers van het SEPE (het Spaanse openbare arbeidsbureau) zijn er officieel bijna 4 miljoen werklozen. Dit cijfer aangevuld met de mensen die een ERTE-regeling hebben, komt Spanje uit op 8,4 miljoen mensen die op dit moment zonder werk zitten.

Nauwelijks bereidheid zoeken naar functies in andere sectoren

Opmerkelijk volgens het SEPE is dat slechts een beperkt deel van de werkloze Spanjaarden bereid is om een baan te zoeken in een andere sector. Voor de coronacrisis waren er 247.216 mensen die bereid waren om te zoeken naar een baan die anders is dan waarvoor ze zijn opgeleid. Op dit moment is dat aantal heel beperkt gestegen naar 311.208.

Werkgelegenheid Spanje groeit voor eerste keer sinds coronacrisis

Ondanks dat Spanje op dit moment zoveel werklozen kent, meldde het Ministerie van Sociale Zekerheid gisteren dat er in mei een stijging is van ruim 187.000 mensen die weer aan het werk zijn. Dit betekent een eerste groei van de werkgelegenheid in Spanje sinds de coronacrisis. Voornamelijk in de bouw, de landbouw en het toerisme zijn mensen weer gestart met werken.

Vooralsnog blijft het afwachten of de de-escalatie in Spanje ervoor zorgt dat veel Spanjaarden, die op dit moment gebruikmaken van een ERTE-regeling, niet definitief worden ontslagen. Deze ontwikkeling is belangrijk omdat dat kan betekenen dat het sociale zekerheidsstelsel in Spanje wellicht op korte termijn te zwaar zal worden belast.

Dit vind je misschien ook leuk