Spaanse hotels genoodzaakt prijzen fors te reduceren

door admin
Spaanse hotels genoodzaakt prijzen fors te reduceren

De vooruitzichten zijn inmiddels in positieve zin bijgesteld vergeleken bij een maand geleden, maar nog steeds kampt de Spaanse hotelsector met grote verliezen en onzekerheden. Eén ding is helaas zeker: van een herhaling van 2019, toen in de zomermaanden juli, augustus en september 36 miljoen toeristen in een Spaans hotel logeerden, zal dit jaar geen sprake zijn. 

Ramón Estalella van de Spaanse Federatie voor Hotels en Toeristische Accomodaties (Cehat) bevestigt dat door het wegblijven van buitenlandse toeristen, dit jaar de slechtste zomer van de afgelopen twintig jaar zal zijn. Hoteluitbaters verwachten dat er dit jaar niet meer dan 4 miljoen buitenlandse toeristen in de Spaanse hotels zullen logeren. Ook minister van Toerisme Reyes Maroto maakt eenzelfde inschatting voor dit seizoen. 

Juist het buitenlandse toerisme is voor de Spaanse hotelsector essentieel, omdat het gemiddelde verblijf van deze toeristen langer is dan van de toeristen uit eigen land. Estalella verwacht dat door het wegblijven van de buitenlandse toeristen een groot aantal hotels deze zomer niet eens de deuren zal openen. De hotels die wel hun bedrijvigheid hervatten zien zich genoodzaakt een overnachting voor een lagere prijs aan te bieden om zo de toeristen die er zijn, binnen te halen. 

Korting bij grote hotelketens

Hotelketen Barceló heeft deze week alleen de hotels in de regio Andalusië geopend, met een prijsverlaging tot 35%, omdat daar naar verwachting de meeste toeristen naartoe zullen trekken. Ook hotelketen Meliá heeft aangekondigd de prijzen te zullen verlagen bij de intrede van het nieuwe normaal. In juli zullen 60 hotels opengaan, waar met een korting van 30% kan worden overnacht, als de reservering voor 12 juli wordt gemaakt voor een verblijf in de periode tot eind 2021. Ook voor cliënten die hun reservering al hadden gemaakt, zullen deze gunstige voorwaarden worden verrekend. Hotelketen NH heeft aangekondigd 70 hotels te gaan openen in de zomermaanden, met kortingen tot 25%, met gratis verblijf voor kinderen onder de 12 jaar indien de reservering voor 31 augustus wordt gemaakt voor een verblijf in de periode tot 4 oktober van dit jaar. Hotelketen Iberostar opent zijn hotels eind juni en biedt een korting van 15%, kinderen gratis, als geboekt wordt voor een verblijf in de periode tot oktober 2021. Antonio Catalán, voorzitter van hotelketen AC Hotels by Marriot, vindt de prijsdaling van de hotels in de luxere prijsklasse geen goede zaak. De relatief hogere prijs houdt de groep toeristen weg die zich schuldig maakt aan vandalisme, zoals dat in voorgaande jaren wel is voorgekomen. Hij noemt de noodgedwongen prijsdaling een regelrechte manier om de hotels de ruïneren. 

Geen stimuleringsmaatregelen door de overheid

Toch ziet het hotelwezen zich genoodzaakt de prijzen te laten zakken, nu er door de overheid geen noemenswaardige maatregelen zijn getroffen om het nationaal toerisme te stimuleren. Volgens het Spaans Centrum voor Sociologisch Onderzoek is momenteel maar 27% van de Spanjaarden voornemens om de vakantie in eigen land te vieren. Gezamenlijk heeft de Spaanse hotelsector de overheid gevraagd maatregelen te treffen zoals het verlenen van fiscale voordelen of het uitgeven van vouchers, zoals dat ook door de Italiaanse overheid is gedaan. Ook over een verlenging van de tijdelijke ontslagregeling (ERTE), de enige manier waarmee de Spaanse hotels hun werknemers kunnen aanhouden, is door de Spaanse premier geen toezegging gedaan. 

Dit vind je misschien ook leuk