Driekwart verloren banen in Spanje betreft tijdelijke arbeidscontracten

door admin
Driekwart verloren banen in Spanje betreft tijdelijke arbeidscontracten

Dat blijkt uit het Informe Anual 2019 van de Banco de España dat gisteren is gepubliceerd. In het rapport, waarin de gevolgen van de coronacrisis voor de Spaanse economie zijn geanalyseerd, wordt onder andere gesteld dat wanneer de noodtoestand en quarantaine nog van kracht zouden zijn, de grootste economische gevolgen binnen de Eurozone zich voordoen in Spanje. 

Uit het 242 pagina’s tellende rapport kan onder andere worden opgemaakt dat liefst 77,2% van alle tijdens de coronacrisis verloren banen, tijdelijke arbeidscontracten betreft. Volgens Pablo Hernández de Cos, gouverneur van de Banco de España, is dit geen ongewoon verschijnsel. Tijdens de vorige economische crisis verloor liefst 92% van alle flexwerkers tussen juli 2008 en mei 2009 hun tijdelijke baan. 

Spanje Europees kampioen in tijdelijke contracten 

Van alle Europese landen, werken in Spanje de meeste mensen met een tijdelijk arbeidscontract: 25,2% van alle contracten in Spanje is tijdelijk, versus 13,9% in de rest van de EU-lidstaten. De Banco de España adviseert dan ook een herziening van het arbeidscontractensysteem waarin compensatie is opgenomen voor het toenemende aantal vroegtijdige contractbeëindigingen. Deze compensatie kan ook geheel of gedeeltelijk worden vervangen door de zogenaamde ‘mochila austríaca’, een fonds dat ten gunste van de werknemer door de werkgever wordt gevuld met een percentage van het brutosalaris en dat door de werknemer meegenomen kan worden naar een volgende werkgever. De mochila austríaca werd een aantal jaar geleden al voorgesteld door het ministerie van Economische Zaken en wordt nu gesteund door vicepremier Nadia Calviño, echter bekritiseerd door Unidas Podemos. 

Staatsschuld

De economische crisis is niet alleen nu al in de portemonnee van veel Spanjaarden voelbaar, ook heeft de coronapandemie immense negatieve gevolgen voor de Spaanse staatschuld. In het negatiefste van de drie door de Banco de España berekende scenario’s (met een nieuwe besmettingsgolf en een langzaam herstel), zal de staatsschuld in 2020 groeien naar 126,7% van het bruto binnenlands product, in 2021 naar 129% en zal deze in 2022 131,8% van het bbp zijn. De Banco de España adviseert graduele aanpassingen waaronder de afschaffing van belastingvoordelen, herziening van de milieubelasting, efficiëntie-evaluatie van de overheidsuitgaven en hervorming van het uitkeringenstelsel. 

Dit vind je misschien ook leuk