Proef met luchtverversing in metro Barcelona tegen coronabesmetting

door admin
Proef met luchtverversing in metro Barcelona tegen coronabesmetting

Deze maand gaat er een proef draaien met een nieuw ventilatiesysteem op metrostations in Barcelona. Het intelligente systeem moet de luchtkwaliteit verbeteren en daarmee de kans op verspreiding van het coronavirus verminderen. Dat meldde de Spaanse krant La Vanguardia gisteren.

Vertrouwen reiziger terugwinnen

Maandenlang kregen reizigers het advies niet met het openbaar vervoer te reizen in verband met het risico op verspreiding van het coronavirus. Nu moeten vervoersbedrijven het vertrouwen van de reiziger weer terug zien te winnen. Het vervoersbedrijf TMB in Barcelona wil hiervoor een beter ventilatiesysteem inzetten. Dit stond al voor de coronacrisis op de planning om het verblijf voor reizigers comfortabeler te maken, maar is nu urgent geworden omdat een goede luchtkwaliteit essentieel is voor de volksgezondheid.

Verse lucht

Deze maand wordt de werking van een intelligent ventilatiesysteem getest. Hiervoor worden de 300 ventilatoren, die op de metrostations en in de tunnels hangen, aan een intelligent besturingssysteem gekoppeld. De software gaat de luchtkwaliteit meten en regelen. Er zal zoveel mogelijk verse lucht van buitenaf worden aangezogen. Hierdoor wordt het risico op verspreiding van covid-19 en andere micro-organismen beperkt en de luchtkwaliteit binnen het metronetwerk vergroot.

Regeling temperatuur

In de zomer kan het verstikkend heet zijn op de metrostations. Met hulp van real time metingen en algoritmes kan het ventilatiesysteem de luchtvochtigheid en temperatuur constant aanpassen. Zo vangt TMB twee vliegen in één klap met het nieuwe systeem: de kans op verspreiding van het virus neemt af en het verblijf op de metrostations wordt voor reizigers een stuk aangenamer. 

Openbaar vervoer beste optie

De directeur van het vervoersbedrijf, Ramon Bacardí, zegt dat, met het oog op duurzaamheid en sociale gelijkheid, reizen met het openbaar vervoer weer de beste optie moet worden voor de mobiliteit in en rond Barcelona.

Technische mogelijkheden

Vorig jaar is er uitgebreid technisch onderzoek gedaan op lijn 1 van de metro. Hieruit kwam naar voren dat verbetering van de luchtkwaliteit nodig is en dat dit met hulp van het ventilatiesysteem mogelijk is. De overheid volgt de proef met het intelligente ventilatiesysteem met belangstelling omdat het misschien ook op grotere schaal ingezet kan worden.

Dit vind je misschien ook leuk