Costa del Sol, Barcelona en Madrid missen dit jaar hun rijke toeristen

door admin
Costa del Sol, Barcelona en Madrid missen dit jaar hun rijke toeristen

Het zijn vooral de toeristen afkomstig uit het Midden-Oosten en Rusland die hun geld graag laten rollen aan de zogeheten Gouden Mijl van Spanje, het gebied van Puerto Banús tot aan Marbella. Dit jaar geen hordes rijke toeristen die in hun dure merkkleding langs de luxe haven van Puerto Banús flaneren of stapvoets rijden in hun dure wagens. Door de lokale middenstand worden ze, juist nu, node gemist. Een fooi van 300 euro in een van de dure restaurants was hier vorig jaar nog heel gewoon. 

Deze afzetmarkt is voor de lokale winkeliers en horeca zo belangrijk, dat er zelfs winkels en gelegenheden voor alleen deze groep toeristen zijn ingericht. In Marbella en Torremolinos bijvoorbeeld, bevinden zich twee halal-hotels, speciaal voor toeristen uit het Midden-Oosten. Niet alleen de Costa del Sol mist haar rijke toeristen, ook de grote steden Madrid en Barcelona zijn met name favoriet bij reizigers afkomstig uit Azië, Amerika en het Arabisch schiereiland. 

De grenzen zijn weer open, maar dit jaar zal in tegenstelling tot voorgaande jaren geen nieuw toeristenrecord worden geboekt. Vorig jaar nog kwamen 83 miljoen buitenlandse toeristen naar Spanje en gaven daar samen 90 miljard euro uit. Een aanzienlijk deel daarvan gaat dit seizoen voor de sector in rook op, niet in de laatste plaats omdat er nog geen vrij verkeer is voor reizigers tussen Spanje en Amerika, Rusland, Argentinië, Brazilië en Mexico. 

Madrid en Barcelona missen toeristen van Amerikaanse en Aziatische continent

Het wegblijven van de Amerikaanse toeristen wordt vooral in de regio’s Catalonië en Madrid gevoeld. Van de in totaal 3,3 miljoen Amerikanen die vorig jaar naar Spanje kwamen, kwamen er volgens het Spaans Instituut voor Statistiek anderhalf miljoen naar Catalonië en een kleine miljoen naar de regio Madrid. Een grote slag dus voor de steden Barcelona en Madrid. In Barcelona hebben momenteel nog maar zo’n 60 hotels hun deuren geopend, met een bezetting van hooguit 20%.  

Madrid is toegangspoort naar Europa voor Latijns-Amerikanen

Madrid heeft vooral te lijden onder het wegblijven van toeristen afkomstig uit Latijns-Amerika. Reizigers uit Argentinië, Mexico en Brazilië komen normaliter via Madrid Europa binnen om hier hun vakantie te vieren. Lang niet altijd is Madrid de eindbestemming, maar veel van deze toeristen verblijven er wel voor korte of langere tijd, vaak in een luxehotel in het centrum van de stad. Met name de Mexicanen worden gemist, zij geven volgens bronnen van de grote hotelketens en luxe winkels het meeste geld uit in de Spaanse hoofdstad en zijn bovendien het gulst in hun fooi.

Volgens gegevens uit 2019 van de internationale betaaldienst Planet wordt in Barcelona het meeste geld uitgegeven door toeristen uit China, Amerika en Rusland, en in Madrid zijn dat de toeristen uit Mexico en ook China en Amerika. Aangezien de toegang tot Spanje voor deze groep toeristen nog niet is vrijgegeven, zal de sector het voorlopig nog zonder de door hen gegenereerde inkomsten moeten doen. 

Dit vind je misschien ook leuk