Spanjaarden halen broekriem aan en sluiten minder vaak lening af

door admin
Spanjaarden halen broekriem aan en sluiten minder vaak lening af

Traditiegetrouw worden in de maanden voorafgaand aan de zomer in Spanje de meeste leningen afgesloten. De coronapandemie heeft aan dit verschijnsel klaarblijkelijk een einde gemaakt: door financiële onzekerheid zetten veel Spaanse gezinnen hun vakantieplannen en grote aankopen zoals een auto voorlopig aan de kant. 

Maar ruim 14% van de Spanjaarden geeft aan voornemens te zijn dit jaar nog een lening af te sluiten versus een krappe 86% die aangeeft dat niet te zullen doen. Dat is een van de conclusies van de ‘Barómetro Préstamos al Consumo’, uitgevoerd door Asufin, de Asociación de Usarios Financieros, om het financiële gedrag van gezinnen in Spanje als gevolg van Covid-19 te analyseren. 

Financieel onzekere periode

Onzekerheid over de eigen financiële situatie in de komende periode is de voornaamste reden waarom Spaanse gezinnen nu liever geld opzijzetten, hun consumptiegedrag aanpassen en geen nieuwe leningen aangaan. Dat was in voorgaande jaren wel anders; de persoonlijke leningenmarkt maakte jaarlijks een gestage groei door. Steeds vaker werd een lening afgesloten voor de aanschaf van bepaalde goederen of het gebruikmaken van bepaalde diensten. 

Door de coronacrisis geeft nog maar 10,9% van de mensen die in eerste instantie voornemens waren een lening af te sluiten aan dat ook daadwerkelijk te gaan doen. In het onderzoek is ook gevraagd waar het geleende geld voor bestemd is. Bijna een derde (30,9%) van gezinnen leent geld ter compensatie van gederfde inkomsten door de coronacrisis en ruim een kwart (25,3%) besteedt het geleende geld aan een nieuwe auto. 41,9% van de gezinnen die geld lenen doet dit voor een nieuwe auto, een vakantie of een verbouwing of renovatie aan het huis. Ongeveer hetzelfde percentage, 41,1%, geeft aan de lening af te sluiten om geld te hebben of om andere schulden mee af te lossen. 

Bijna de helft ziet af van lening voor een vakantie

Van alle mensen die voor de coronacrisis van plan waren een lening af te sluiten voor een vakantie, geeft 46,2% aan van dat voornemen af te zien. Van alle mensen die geld wilden lenen voor een nieuwe auto, geeft 30% aan dat niet meer te zullen doen. Voor een verbouwing heeft 15% zich bedacht en voor het volgen van een studie ligt dat percentage met 3% een stuk lager.  

Voor de barometer van het financieringsgedrag van consumenten werden in totaal 1.845 personen ondervraagd in de periode tussen 5 en 18 juni jongstleden. In het onderzoek werd ook gevraagd of de overheidssubsidies bij de aanschaf van een nieuwe auto het besluit geen auto te kopen nog kan veranderen. Slechts 17,3% gaf aan er inderdaad nog eens goed over na te denken.  

Liever sparen in tijden van crisis

Volgens gegevens van het Spaans Instituut voor Statistiek INE, nam in de eerste drie maanden van het jaar het totale spaargeld van Spaanse gezinnen met 2,8% toe en was daarmee precies even veel als in 2009 tijdens de vorige economische crisis.

Dit vind je misschien ook leuk