Spaanse vrouwen leveren inkomen in na geboorte eerste kind

door admin
Spaanse vrouwen leveren inkomen in na geboorte eerste kind

Dat blijkt uit het rapport ‘The Child Penalty in Spain’, dat deze week werd gepubliceerd door de Banco de España. In dit rapport worden de gevolgen van het krijgen van kinderen voor het salaris geanalyseerd. Die gevolgen zijn er met name voor de moeders, die in de tien jaar na het krijgen van hun eerste kind tot wel 33% van hun vroegere salaris inleveren.  

Minder gewerkte uren

Overgaan op parttime werken, minder overuren maken, minder vaak in aanmerking komen voor bonussen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden liggen aan dit salarisverlies ten grondslag. De arbeidsvoorwaarden van de vaders daarentegen veranderen na het krijgen van kinderen nauwelijks. Zij verdienen over het algemeen zelfs 0,15% meer in het eerste jaar na de geboorte van het eerste kind. 

Dit gegeven verklaart deels het salarisverschil tussen mannen en vrouwen in Spanje. In 2017 lag het gemiddelde brutosalaris van vrouwen 21,6% lager dan dat van de mannen. Voor het onderzoek van de Banco de España is gebruik gemaakt van gegevens van de Seguridad Social van bijna 550 duizend werknemers, waarvan 264.391 moeders en 279.437 vaders, uit de periode 1990-2018. 

Nooit meer terug naar oude salaris

Nadat in het eerste jaar na de geboorte van het kind het salaris van de moeders met 11,4% daalt, is dit percentage in het jaar daarna toegenomen tot 19,5%. Na tien jaar is dat 33%, terwijl dit percentage voor mannen na tien jaar slechts 5% is. Volgens het rapport verdienen Spaanse vrouwen na de geboorte van hun eerste kind nooit meer het salaris dat ze daarvoor verdienden. 

Vaders blijven fulltime werken

Vrouwen gaan in het eerste jaar na de geboorte van hun kind 9,8%, en na tien jaar 23% minder werken, terwijl mannen vrijwel altijd fulltime blijven werken. De kans dat vrouwen na het krijgen van een kind parttime gaan werken neemt met 30% toe, terwijl dat voor mannen juist met 8% afneemt. 

Spanje behoort tot de Europese landen waar vrouwen het langst wachten met het krijgen van kinderen. De gemiddelde leeftijd bij de geboorte van het eerste kind is in Spanje 31 jaar. Gemiddeld wordt er in ieder Spaans huishouden 1 kind geboren. Volgens gegevens uit 2018 van het Spaans Instituut voor Statistiek INE zijn het vooral economische redenen waarom de Spaanse vrouwen de komst van een eerste kind zo lang mogelijk uitstellen. 

Volgens gegeven van Eurostat uit 2018 werkt 30,8% van de werkende vrouwen tussen de 20 en 62 jaar parttime versus 8% van de werkende mannen in deze leeftijdscategorie. Niet alleen in Spanje, maar in alle EU-lidstaten hadden in 2018 meer mannen dan vrouwen een betaalde baan.

Dit vind je misschien ook leuk