Meer dan een miljoen banen verloren gegaan in Spanje tijdens coronacrisis

door admin
Meer dan een miljoen banen verloren gegaan in Spanje tijdens coronacrisis

In totaal waren in deze periode 3,3 miljoen mensen in Spanje werkloos. De toegenomen werkloosheid is met name een gevolg van de sterk gereduceerde economische activiteiten tijdens de noodtoestand, waardoor werkgevers zich genoodzaakt zagen werknemers te ontslaan. Met het verdwijnen van 223.700 banen heeft de regio Catalonië het grootste banenverlies geleden.

Slechtste start sinds 2013

In het tweede kwartaal waren in Spanje 4,7 miljoen mensen minder aan het werk dan in het kwartaal daarvoor, terwijl dat er toen ook al 2 miljoen minder waren vergeleken met het kwartaal daarvoor. Het eerste kwartaal van 2020 was de slechtste aftrap van het jaar sinds het eerste kwartaal van 2013. Van het traditionele economisch herstel in het tweede kwartaal was door de coronacrisis dit jaar geen sprake. 

Net als in de vorige economische crisis, trof de werkloosheid ook nu het vaakst de vrouwen en de werknemers met tijdelijke arbeidscontracten. Zes van de tien verloren banen betroffen tijdelijke arbeidscontracten. Hoewel de werkloosheid in alle economische sectoren heeft toegeslagen, vielen de hardste klappen in de dienstensector (toerisme, horeca, commercie), waar in totaal bijna 817 duizend banen verloren gingen. Ook de industriële sector kreeg het zwaar te verduren met een verlies van 127 duizend banen, evenals de bouwsector met een verlies van ruim 108 duizend banen en de landbouwsector met een verlies van ruim 21 duizend banen. 

Met een toename van 55 duizend werklozen kwam het totaalaantal werklozen op 3,3 miljoen te liggen wat resulteert in een werkloosheidspercentage van 15,33%.  In de afgelopen 12 maanden steeg de werkloosheid met 4,25%. In het tweede kwartaal van dit jaar steeg het aantal huishoudens waarvan alle leden werkloos zijn met ruim 75 duizend waardoor in totaal 1,1 miljoen Spaanse huishoudens zonder inkomsten uit werk kwamen te zitten. Een derde deel daarvan betreft éénoudergezinnen. 

Positief

Vicepremier en minister van Economische Zaken Nadia Calviño probeerde eerder deze week een positieve draai aan het thema te geven. Zo benadrukte zij de enorme stijging van het percentage werknemers dat thuis werkt (van 4,8% vorig jaar naar 16,2% dit jaar), noemde het banenverlies (ruim 36 duizend banen in het tweede kwartaal) onder zelfstandigen in Spanje ‘gering’ en roemde ze de ERTE-regeling (uitkering voor tijdelijke werkloosheid) die alleen al in april 3,4 miljoen Spanjaarden door de crisis hielp. 

Dit vind je misschien ook leuk