Huidige cijfers laten werkelijk drama op arbeidsmarkt Spanje niet zien

door admin
Huidige cijfers laten werkelijk drama op arbeidsmarkt Spanje niet zien

Officiële cijfers tonen dat er in het tweede kwartaal van 2020 ‘slechts’ 1,1 miljoen banen zijn verdwenen en 55.000 werklozen zijn bijgekomen. Het verschil tussen de gemelde cijfers en de realiteit is dat de mensen die sinds medio maart een ERTE-regeling hebben aangeboden gekregen, worden geteld als werknemer. Hetzelfde is het geval voor mensen die worden ontslagen. Iemand wordt pas als werkloos geteld als er wordt voldaan aan drie voorwaarden: geen baan hebben, onmiddellijk beschikbaar zijn voor werk en actief op zoek gaan naar werk. Het actief zoeken naar werk tijdens een lockdown is onmogelijk en precies hierom vallen deze mensen binnen de ‘inactieve statistieken’.

Spaans bureau INE vergelijkt andere cijfers

Het Spaanse Bureau voor Statistiek (INE) rekent met heel andere data, data die belangrijk zijn om het werkelijk aantal verloren banen te kunnen tellen. Het INE komt vooralsnog met 3,2 miljoen mensen die sinds de lockdown niet hebben gewerkt vanwege ontslag of een ERTE-regeling. Deze cijfers komen al dichterbij de 3,7 miljoen mensen die een ERTE-regeling hebben gekregen tijdens de piek van de coronacrisis. Volgens cijfers van het INE waren er namelijk zo’n 800.000 mensen die niet konden werken vanwege ziekte. Volgens het INE zijn er in Spanje zo’n 21,5 procent aan banen verloren gegaan in het tweede kwartaal.

Vergelijking aantal gewerkte uren sinds lockdown

Het INE heeft nog een maatstaaf genomen om de impact van het aantal banen dat verloren is gegaan te meten. Hiervoor vergeleek het INE het aantal gewerkte uren per kwartaal. Tussen april en juni werden er 474 miljoen uren gewerkt. Dit cijfer laat een daling van 22,6 procent zien van het aantal gewerkte uren ten opzichte van het eerste kwartaal en 26,7 procent minder dan in het tweede kwartaal in 2019. In termen van banen betekent dit dat er in het tweede kwartaal 4,73 miljoen banen verloren zijn gegaan, vier keer meer dan het aantal dat tot op heden is gemeld.

In het geval van werkloosheid zullen de cijfers ook een stuk hoger zijn dan de 55.000 werklozen die nu worden voorgesteld. Bij een verlies van 4,7 miljoen banen is het onmogelijk om slechts 55.000 werklozen te tellen. Het aantal werklozen zou volgens de bekende cijfers van het INE minstens 1 miljoen moeten bedragen. Dat betekent dat de werkloosheid 19 procent zou bedragen in plaats van de 15,3 procent. Als de 3,2 miljoen mensen met een ERTE-regeling worden meegeteld dan zou het werkloosheidspercentage stijgen tot 33 procent, het hoogste cijfer ooit geregistreerd.

Werkelijke cijfers pas zichtbaar in Q3

De werkelijke cijfers zullen pas deze zomer worden getoond zodra de mensen die nu een ERTE-regeling hebben officieel worden geteld als werkloos en als in de statistieken het aantal ontslagen mensen correct wordt bijgewerkt. El Confidencial schrijft dat het INE verwacht dat Spanje in het derde kwartaal van 2020 zeer ernstige cijfers kan verwachten terwijl de situatie op dat moment waarschijnlijk niet erger zal zijn dan nu het geval is.

Dit vind je misschien ook leuk