Spanje doet beroep op Europese SURE-regeling voor 20 miljard euro

door admin
Spanje doet beroep op Europese SURE-regeling voor 20 miljard euro

Sure (Support to mitigate Unemployment Risks in an Emergency) is een tijdelijke regeling waarmee de EU-lidstaten financiële steun kunnen aanvragen tegen gunstige voorwaarden voor het behoud van banen en de bescherming van de beroepsbevolking. Volgens bronnen van het ministerie van Economische Zaken heeft Spanje om een bedrag van meer dan 20 miljard euro gevraagd.

SURE is een van de drie Europese hulpmechanismen

Het SURE-programma behoort samen met het Europees Stabiliteitsmechanisme (ESM, ook wel het noodfonds) en de financiering door de Europese Investeringsbank (EIB-groep) tot de drie hulpmechanismen voor Europese landen om op economisch en sociaal niveau de gevolgen van de coronapandemie te kunnen dragen. EU-lidstaten hebben tot aanstaande vrijdag de tijd om toegang tot het SURE-programma aan te vragen. Naar verwachting zullen 18 Europese landen een aanvraag indienen. Er wordt maximaal 100 miljard euro verdeeld, geld dat de EU verkrijgt door uitgifte van obligaties. De leningen die in het kader van SURE aan de lidstaten worden verstrekt, worden gewaarborgd door vrijwillige garanties van de lidstaten. Op 26 mei werden door de Spaanse ministerraad deze garanties goedgekeurd waarmee aanspraak kan worden gemaakt op een gunstige lening uit het SURE-instrument. 

Bescherming beroepsbevolking

Spanje wendt het geld aan voor de financiering van de ERTE-regelingen, zowel voor de uitkeringen aan de werknemers als voor alle sociale premies die met de regeling niet door de werkgevers zijn afgedragen. Ook zal een deel van de lening worden gebruikt voor een buitengewone uitkering voor werkloze zelfstandigen, flexwerkers uit voornamelijk de toeristische sector en tijdelijke arbeidsongeschiktheidsuitkeringen als gevolg van Covid-19. 

Het ministerie van Economische Zaken heeft om een bedrag van meer dan 20 miljard euro gevraagd, maar of dit bedrag ook zal worden uitgekeerd is nog niet zeker. Dit zal mede afhankelijk zijn van de aanvraag van andere geïnteresseerde EU-lidstaten. Als het uiteindelijk te ontvangen bedrag door de Europese Commissie is vastgesteld, zal dit vervolgens in verschillende termijnen worden uitgekeerd, te beginnen in het najaar van 2020 met een vervolg in de loop van 2021. 

Dit vind je misschien ook leuk