Bilbao wil het Spaanse centrum voor startups worden

door admin
Bilbao wil het Spaanse centrum voor startups worden

De Noord-Spaanse provincie volgt hiermee het model van de Israëlische stad Tel Aviv, wereldmacht voor Smart Industry, met als belangrijkste doel een Spaans centrum voor startups te vormen. Bilbao en Tel Aviv hebben meer gemeen dan het lijkt: het zijn relatief kleine steden met een jonge bevolking, hebben een sterke culturele en politieke identiteit en de industrie was lang verbonden aan de haven.

BBSC is een van de pijlers onder de strategie om de regio uit de diepe coronacrisis te halen. De andere pijlers zijn een speciale belastingregeling voor startups, een Internationaal Ondernemerscentrum (Torre Bizkaia) dat alle sleutelrolspelers van de community zal huisvesten, en een netwerk met instellingen in Boston, Helsinki en Tel Aviv. Onlangs besloot het provinciaal bestuur om miljoenen extra te investeren in het runnen van het Internationaal Ondernemerscentrum in Torre Bizkaia als broedplaats voor innovatieve bedrijven.

Biscay Bay Startup Campus, proef op de som voor de economie

Biscay Bay Startup Campus is niet alleen het grootste evenement voor jonge startups, maar ook het enige in Spanje dat op deze ondernemers is gericht. Voor het derde achtereenvolgende jaar komen tijdens BBSC honderden millennials bij elkaar. De provincie Biskaje investeert in het evenement om talent aan te trekken en vast te houden en zo de grootste community in Europa te creëren van jonge ondernemers.

Volgens de initiatiefnemers is het resultaat van BBSC bepalend voor het succes van Bilbao naar het model van Tel Aviv. Het is de eerste stap die na de lockdown wordt gezet in de brede strategie om een community van ondernemers en startups te vormen. De nieuwe belastingregels zullen pas in 2021 ingaan en het Internationale Ondernemerscentrum in 2022.

Op BBSC zullen directeuren spreken van bekende Smart Industry bedrijven als Cabify, Zeleros Hyperloop, Blablacar en Ashoka. Zij zullen netwerken met de toekomstige generatie innoveerders en hen inspireren. Het initiatief heeft de steun van grote bedrijven als Iberdrola, BBK, Bilbao Port en Vueling en instellingen als de Universiteit van Baskenland. Samen willen zij van Bilbao een kleine innovatiegigant maken.

Dit vind je misschien ook leuk