Spanje kampt met extreme daling aan inkomsten uit benzine, alcohol en tabak

door admin
Spanje kampt met extreme daling aan inkomsten uit benzine, alcohol en tabak

De inkomstendaling tot ruim 9 miljard euro voor de overheid blijkt uit cijfers die de Spaanse belastingdienst heeft gepubliceerd. In juni haalde de Spaanse schatkist 1,2 miljard euro aan accijnzen op in vergelijking met ruim 1,8 miljard euro in dezelfde maand vorig jaar; een daling van 33,8 procent. In deze maand was er sprake van een daling van 43,7 procent aan inkomsten op benzine, een daling van 41,5 procent aan inkomsten op alcoholische dranken en 20 procent minder inkomsten op tabak. De enige toename aan belastinginkomsten werd veroorzaakt door een lichte stijging in de verkoop van bier.

Belastingdienst en horecavakbonden vrezen grote verliezen in 2020

Hoewel er al weken geen sprake meer is van een nationale lockdown, zorgen regionale maatregelen zoals de vervroegde sluiting van horecazaken, de volledige sluiting van nachtclubs en het lamleggen van het toerisme in Spanje ervoor dat de Belastingdienst niet verwachten kan dat deze tekorten nog dit jaar worden goedgemaakt.

Ook de Spaanse federatie van gedistilleerde dranken (Febe) meldt dat zij te maken hebben met een crisis gezien door de dalende verkopen van alcoholische dranken. Alleen van maart tot en met juni daalde de alcoholverkoop binnen de horeca met 83 procent. Vooralsnog zijn horecavakbonden niet optimistisch over de laatste maanden van 2020. Zij verwachten een verkoopdaling van 40 procent, maar ze vrezen een scenario dat nog pessimistischer is.

Spaanse horecavakbonden vrezen het ergste als de overheid niet ingrijpt

Volgens de horecavakbonden zou een verlaging van btw of accijnzen op alcohol een duwtje in de goede richting zijn voor de horeca. “Het economische effect van een belastingverhoging zou verwoestende gevolgen hebben voor de horeca en het toerisme. Dit zal direct van invloed zijn op de werkgelegenheid en betekent een aanval op het economisch herstel van de sector,” zo spreekt Bosco Torremocha, directeur van de vakbond van de Febe.

Dit vind je misschien ook leuk