Spanje registreert grootste daling bbp en werkgelegenheid van hele eurozone

door admin
Spanje registreert grootste daling bbp en werkgelegenheid van hele eurozone

Het bruto binnenlands product (bbp) van de eurozone daalde tussen april en juni met 11,8% (dat is een lichte verbetering ten opzichte van de laatste schatting van -12,1%), nadat de economie in het eerste kwartaal al met 3,6% is gekrompen volgens de eerste schatting van dit cijfer. 

Eurostat geeft aan dat de Spaanse economie er het slechtst voor staat met een krimp van 18,5% van het bbp. Op jaarbasis ligt de daling van het bbp in de eurozone op 14,7%, ten opzichte van de 15% die vooraf was geschat. 

In het geval van Spanje is het bbp in het tweede trimester op jaarbasis gekrompen met 22,1%. De daling in het eerste trimester bedroeg 4,1%. Het gaat om de grootste daling op jaarbasis van de volledige serie van gegevens. Tot nu toe was de grootste daling van de economie te zien in het tweede kwartaal van 2009 met 4,4% op jaarbasis. 

Werkgelegenheid

In alle lidstaten daalde de werkgelegenheid in het tweede kwartaal ten opzichte van het kwartaal ervoor, behalve in Malta, waar de werkgelegenheid met 0,6% groeide. De grootste dalingen zijn te zien in Spanje met 7,5%, Ierland 6,1% en Estland 5,1%. 

Uit de gegevens van Eurostat blijkt dat in de Europese Unie de economie gemiddeld is gekrompen met 11,4% in het tweede kwartaal. Dat is het slechtste cijfer ooit door de instantie geregistreerd. Deze krimp behelst een verlies van 5,68 miljoen banen, waarvan 4,68 miljoen banen zijn in de Eurozone op basis van seizoengecorrigeerde gegevens. 

Daling bbp per land

Van alle landen waarvan gegevens beschikbaar zijn, daalde de economie het meest in Spanje met een daling op kwartaalbasis van 18,5%. Daarna volgen Kroatië (-14,9%), Hongarije (-14,5%), Griekenland (-14%), Portugal (-13,9%) en Frankrijk (-13,8%). De landen met de minste daling zijn Finland (-4,5%), Litouwen (-5,5%) en Estland (-5,6%).

Banen

Volgens de gegevens van Eurostat is het aantal werkenden in de EU met 5,68 miljoen gedaald in de periode tussen april en juni ten opzichte van de drie voorgaande maanden. In de eurozone gingen in diezelfde periode 4,68 miljoen banen verloren. Spanje staat wat dit cijfer betreft ook aan kop met in absolute termen een daling van 1,52 miljoen werkenden tot een totaal van 18,66 miljoen mensen met een baan. Na Spanje volgen Frankrijk met 731.900 werkenden minder, Italië -625.600 en Duitsland -618.000- 

Dit vind je misschien ook leuk