Forse toename elektrische en hybride auto’s in Spanje

door admin
Forse toename elektrische en hybride auto's in Spanje

In de eerste negen maanden van 2020 is het totaal aantal verkochte elektrische, hybride voertuigen en voertuigen op gas (personenwagens, bedrijfs- en industriële voertuigen en bussen) met 121.471 gestegen, een stijging van 3,2%. Plug-in – (die zowel op conventionele brandstof als op elektrisch kan rijden) en conventionele hybriden houden de opwaartse trend van vorig jaar vast en lieten de eerste negen maanden van 2020 een stijging in de verkoop zien van respectievelijk 125,2% en 15,7% ten opzichte van de zelfde periode vorig jaar. De verkoop van volledig elektrische voertuigen steeg in deze periode met 23%, naar 11.257 stuks, dit is 1,6% van de totale markt. De cijfers werden gepubliceerd door Anfac, de Spaanse vereniging van Fabrikanten van Auto’s en Vrachtwagens.

Explosieve groei in september

De verkoop van elektrische voertuigen in Spanje steeg in de maand september explosief met 152,4%  (2.378 geregistreerde voertuigen). In alle autonome regio’s nam de verkoop van elektrische en hybride voertuigen toe (met uitzondering van de autonome steden Ceuta en Melilla). Het aantal geregistreerde elektrische, hybride en voertuigen op gas (personenwagens, vierwielers, bedrijfs- en industriële voertuigen en bussen) is in Spanje in september met 44,7% gestegen ten opzichte van dezelfde maand vorig jaar.

Plan ter stimulering van efficiënte en duurzame mobiliteit

Het groeitempo van elektrische voertuigen ligt in lijn met het MOVES II-plan (Programa de Incentivos a la Movilidad Eficiente). Dit plan ter stimulering van efficiënte en duurzame mobiliteit, werd op 16 juni jl. door de Ministerraad bij Koninklijk Besluit goedgekeurd en is sinds 18 juni van kracht. De Spaanse regering heeft in totaal 100 miljoen euro beschikbaar gesteld om onder andere de aankoop van duurzame voertuigen door particulieren, ondernemingen en overheidsdiensten te stimuleren.

Daarnaast wil de regering met Plan Moves II meer leensystemen voor elektrische fietsen invoeren, mobiliteitsplannen voor bedrijven realiseren en meer oplaadpalen plaatsen om elektrisch rijden te stimuleren.

Nieuwe regels voor oplaadpunten

Eind september werd bekend dat de regering werkt aan de goedkeuring van een Koninklijk Besluit waarin nieuwe regels voor de oplaadpunten worden vastgesteld. Het plaatsen van oplaadplaatsen moet, als basiseis in het Technisch Besluit, verplicht worden op parkeerplaatsen van nieuwe en gerenoveerde woonblokken. Op parkeerplaatsen waar ruimte is voor meer dan 10 auto’s, moet per 40 plaatsen een oplaadstation worden geïnstalleerd. Bij overheidsgebouwen moet er zelfs één oplaadstation voor elke 20 plaatsen komen.

Maar ook parkeerplaatsen ( met meer dan 20 plaatsen) van gebouwen die geen woonfunctie hebben, moeten vóór 1 januari 2023 voldoen aan de bovengenoemde eisen voor het minimumaantal oplaadstations.

Meer uitbreiding mogelijk

Volgens het Ministerie van Verkeer, Mobiliteit en Stedelijke Agenda heeft het vorig jaar goedgekeurde Koninklijk Besluit 244/2019 van 5 april jl. administratieve procedures versoepeld, het particulier gebruik van elektrische energie gestimuleerd en het collectief gebruik mogelijk gemaakt. Officiële bronnen melden dat er nog meer uitbreiding mogelijk is, bijvoorbeeld door ook een eis voor particuliere woningen op te nemen.

Dit vind je misschien ook leuk