Vraag naar luxe woningen in Spanje gestegen tijdens coronapandemie

door admin
Vraag naar luxe woningen in Spanje gestegen tijdens coronapandemie

Investeerders die voorheen twijfelden om hun geld te steken in vastgoed, zijn sinds de lockdown nog geïnteresseerder om luxe woningen in Spanje te kopen. Voornamelijk luxueuze villa’s en appartementen boven de 2 miljoen euro op Ibiza, aan de Costa Brava en in Marbella worden verkocht aan deze investeerders. Volgens de analyses van high-end makelaarskantoor Lucas Fox zijn deze investeerders over het algemeen tussen de 40 en 70 jaar en afkomstig uit Amerika, Noord-Europa en Engeland.

Rijke buitenlanders willen meer genieten in land als Spanje

“De opsluiting heeft ervoor gezorgd dat deze doelgroep meer wil genieten van het leven. Dat doen ze door een woning te kopen in een land met een warm klimaat zoals dat van Spanje,” zo vertelt een van de makelaars aan de Spaanse nieuwssite OK Diario. Het feit dat investeerders het huis niet fysiek konden bezichtigen heeft ze niet tegengehouden. Virtuele bezichtigingen waren voor veel kopers voldoende om een nieuwe woning aan te schaffen.

Aan- en verkoop luxe woningen contrast met rest woningsector Spanje

De Prime Global Cities Index van adviesbureau Knight Frank laat zien dat de verkoop van luxe woningen in de eerste helft van 2020 licht is gestegen met 0,9 procent ten opzichte van het eerste semester van 2019. Het generieke beeld van de woningmarkt in Spanje laat een daling van de aan- en verkoop zien van zo’n 30 procent. Hoewel er dus meer luxe woningen boven de 2 miljoen euro worden verkocht, ligt de situatie anders voor woningen in andere prijsklassen.

De markt voor woningen tussen de 500.000 en 1,5 miljoen euro is gestagneerd; de prijzen zijn nagenoeg onveranderd alleen de vraag blijft achter omdat mensen voorzichtiger worden om grote aankopen te doen. Voor woningen tussen de 450.000 en 900.000 euro is de vraag nagenoeg gelijk, maar de prijzen zijn gedaald. Er wordt onderhandeld met maximaal 10 tot 15 procent van de prijs. Toch is de situatie volgens experts niet gelijk aan 2008. Eigenaren hoeven nu niet massaal hun woning te verkopen zoals tijdens de crisis van 12 jaar geleden.

Dit vind je misschien ook leuk